Méltó emlékhelyet alakítanak ki a Liget Budapest program keretében az egykori Regnum Marianum templomnak – mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.
Baán László emlékeztetett arra, hogy a katolikus templom – a Damjanich utca tengelyében – keresztbe állt volna az ötvenes évek legelején kialakított Felvonulási téren, ezért is bontotta el a Rákosi-rezsim.
regnum-marianum-emlekhely2“Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum templomnak méltó emlékhelyet állítsunk és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével” – idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László.
A tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik – számolt be.
regnum-marianum-emlekhely3Baán László hozzáfűzte, hogy régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel és 1951-ben rombolták le. Ehelyett az altemplom egy részében egy olyan emlékhelyet rendeznek be, amely emlékeztet a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára. A templomról bővebben itt olvashatnak.
A miniszteri biztos kiemelte: külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Liget Budapest projekt során megvalósuló múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét.
Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.

Fotók:Fortepan

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post A Világosság felülkerekedése a gonosz sötétségen
Next post Partl Viktória- Enzimek nélkül nincs élet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük