Eltűnt kor eltűnt kompozíciói meséltek a házban lakók hitvallásáról. A házi áldás valamikor nyílt üzenet volt: ebben a házban mindenki békében és harmóniában él egymással és Istennel. Rontásnak és más rossz, ártó szándék kibontakozásának helye itt nincs.

Lányok, asszonyok szorgos keze munkája, fára festett alkotások a falakat díszítették, hol szöveggel, hol nélküle. Az egyszerű szószerkezetek, tőmondatok jelentésén nem sokat kellett gondolkodni. Aki a házba tévedt, a jól látható helyre tett hímzések szövegének tartalmát üldögélés közben többször olvasgatta, akár akarta, akár nem. Lehetetlen volt nem észrevenni és értelmezni ezeket az üzeneteket.

hazi_aldas 2“Tavasszal virít a rózsa.” Az üzenet készítője feltehetően egész évben virít, derűs, vidám teremtés. Eladó sorban lévő lány lehetett az alkotó.

hazi_aldas 3“Az asszony dísze a tiszta konyha.” A ház asszonya szorgos teremtés. Nem csak főz, legfőbb erénye a konyha és a ház tisztán tartása. Aki az üzenetet apró öltésekkel készítette, annak a lelke is patyolat tiszta.

hazi_aldas 4Ezen a kézimunkán nincs szöveg, csak sok nyíló virág. De vajon mit üzen? Nyílt szív, nyitott lélek és mérhetetlen szeretet van minden apró öltésben.

hazi_aldas 5“Érik, hajlik a búzakalász, nálamnál jobb szeretőt nem találsz.” A ház eladó sorban lévő lánya megérett a házasságra, akár a búzakalász. A gabonaszemek a termékenységre, a gazdag gyermekáldásra utalnak.

hazi_aldas 6“Egyetértés, szeretet vezéreljen tégedet!” Még aki rossz szándékkal tévedt be a házba, annak is elszállt a haragja, ha elolvasta az üzenetet. Napjainkban érdemes lenne hatalmas transzparenseken hirdetni ezt az egyszerű szöveget. Talán másféle emberi kapcsolatok jellemeznék társadalmunkat.

hazi_aldas 7“Sütni, főzni szeretek, pénzt költeni keveset.” A ház asszonya kevés pénzből is megteremti a család asztalára valót. Odaadó feleség és gondos anya.

hazi_aldas 1Talán ma is ez a legismertebb házi áldás. Ha a kulcsszavakat elemezzük (szeretet, béke, áldás, Isten, szükség), egyértelmű az üzenet: hit nélkül képtelenség bőséget, földi jólétet teremteni.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Pár perc alatt nagy konty
Next post Van nekünk egy gyönyörűséges tavunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük