Elfeledett metróállomást rejt a föld Kőbányán

 

 

 

 

 

 

 

Egy soha meg nem épült budapesti metróvonal félig elkészült egyik állomásáról ír az Indóház.hu. Kőbányán, a Liget téren van ez a megálló, pontosabban egy aluljáró, amelyet néhány éve befedtek.

Budapesten a metróhálózat kiépítésekor több olyan vonalat is terveztek, amelyeket végül nem valósítottak, csak a terveken léteztek. Az egyik ilyen volt a 2-es metró kőbányai szárnyvonalának ötlete: ez a Stadionok megálló után ágazott volna ki, egyik állomását a Vásárváros bejáratához tervezték, a végállomását pedig a Liget térre, amely korábban Zalka Máté tér volt.

Térkép a gyorsvasúti hálózat meglévő és tervezett vonalaival a hetvenes évekből A képre kattintva fotógaléria nyílik
Térkép a gyorsvasúti hálózat meglévő és tervezett vonalaival a hetvenes évekből
A képre kattintva fotógaléria nyílik

A Kőrösi Csoma Sándor út és a Kápolna utca találkozásánál régen hatalmas aluljárórendszer húzódott, amely egy boltot, fodrászüzletet és eszpresszót magában foglaló szolgáltatóházban folytatódott.

Korábban úgy tervezték, hogy a metró 1990-re érte volna el Kőbányát, de akkorra lelassult a hálózat építése: szárnyvonalakat nem építettek, a 3-as metró utolsó Árpád híd és Újpest központ közötti részét adták át hatévnyi építés után. A kőbányai aluljáró és szolgáltatóház pusztulni kezdett, az állandó sötétség miatt a gyalogosok inkább a felszínen keltek át, hiába volt az balesetveszélyes. Az aluljárót végül 2008-ban befedték, a felszínen pedig lámpás átkelőket alakítottak ki.

Az aluljáró állapota a befedés előtt
Az aluljáró állapota a befedés előtt

Az iho.hu-n képeket is közzétettek a helyszínről. A felszínen még láthatóak a metróállomáshoz épített szellőzőkürtök. Az aluljáró lejáratait befedték, a korábban errefelé közlekedő 36-os villamos pályáján pedig már a 95-os busz közlekedik.

 

hvg/magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük