Ekhós szekéren – A Nagyabonyi Színkör Pomázon

 

 

 

 

Álmosfia Árpád

Az idén az Árpád névnap épp húsvétra esett, így egy héttel később, április 6-án emlékeztünk Árpádra. Több mint húsz éve tartanak Árpád napon megemlékezéseket a magyarok vezérlő fejedelme tiszteletére az Árpád-rajongók. (Bármennyire hihetetlen is, nemcsak a TV-s celebeknek vannak rajongói kis hazánkban!)

Nagyabonyi színházkör
Nagyabonyi színházkör

A rendezvényeknek az elmúlt években több helyszíne volt. A legutóbbi időkig kitartott a pomázi rendezvény. Az idén először fordult elő, hogy a délutáni programban nem Árpád-kutatók előadásai hangzottak el, hanem egy színházi előadás. A pomázi rendezvény szervezőjének, Herceg Ferencnek a meghívására a Nagyabonyi Színkör, a Nagyabonyi Íjászok és a Szkíta motorosok közreműködésével az Álmosfia Árpád című – nevezzük történelmi daljátéknak – volt a fő műsor.

A rendkívül rossz időjárási körülmények sem tartották vissza azokat, akiknek szent meggyőződésük volt, hogy érdemes lesz eljönniük Pomázra. A hangulatot leírni nem lehet. Azt át kell érezni. Csodálatos volt! Minden szereplő a legjobb formáját hozta. Nagyszerűen működött a hangtechnika. Jól bevált a CD-zenekari kíséret. A 2012. júliusi 14-i szereposztáshoz képest új szereplőket is avattunk, akik kiválóan helytálltak. A nézők kifejezetten tapsviharral ünnepelték a székelyek küldöttségét, a táltos-inasokat és a mesélőt.

Újabb három fontos meghívást kaptunk. Ezeket csak 2014-re vállaltuk, mert az idén még három Árpád-előadás lesz, és amatőrök lévén, nagyon nehéz az egyeztetés. Az íjászoknak és a motorosoknak is sűrű a programjuk az idei nyárra.

Pomázon feketén-fehéren kiderült, hogy a darab, – annak ellenére, hogy a címe, és a témája monumentalitást feltételez – nem igazán szabadtérre való. Feszült figyelem, bensőségesség, érzelmi feszültség igazán zárt helyszínen érhető el, ahol semmi zavaró körülmény nincs. Mondhatom, nagy öröm volt látni, hogy mekkora fogadókészség van az Álmosfia Árpádban megfogalmazott gondolatokra.

A darab megírásával és bemutatásával az volt az alapvető célom, hogy színpadon hangozzanak el Álmos fejedelem szavai, melyekkel indokolta a Vérszerződés szükségességét. Aztán, hogy elhangozzon a Vérszerződés minden pontja! Aztán kiáltsuk már ki ország-világ előtt a történelmi tényt: a magyarság a Kárpát-medencében őshonos, azaz, hogy a civilizáció kezdetei óta magyar népek lakják! Tudatosítsuk mindenkiben: a magyar nép közös törvények alá rendeződése, szerveződése, azaz politikai értelemben vett nemzetté válásának ténye az emberiség legújabb kori történetében példa nélkül való!

A világtörténelemben egyedülállóan Árpád magyarjai öntötték közjogi formába a Vérszerződésben, az egyes embert a nemzeti közösséghez fűző nemzeti kötelék fogalmát, az igazságosság és a közszabadság eszméjét, az igazságos birtokfelosztás, közteherviselés, felelős kormányzás, népképviselet, hatalmi visszaélés esetére a visszahívás és az ellenállás jogát. Árpád és magyarjai történelmileg igazságos célt szolgáltak. Áldott legyen az emlékük!

Álmosfia Árpád előadások legközelebb:

2013. június 14. (péntek) 16h. CSEMŐ (Erdei Színpad)

2013. július 6. (szombat) 18h. KŐRÖSTETÉTLEN (Árpád-halom)

2013.július 7. (vasárnap) 16h. (A Pozsonyi csata évfordulója.) BUDAPEST Hősök Tere (Nyers Csaba szervezésében.)

VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET!

A beszámolót és a meghívást közzétette: Király Béláné

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohár céklalé

ked ápr 16 , 2013
            Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé – erre az eredményre jutottak brit orvosok. A pohár két és fél deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az adatok szerint a zöldség […]