Népies nevei: lémonya, citronyád és citrony. A hagyomány szerint a citrom a kasmíri hegyekben őshonos, s körülbelül 3000 évvel ezelőtt vándorolt el ezekről a tájakról egészen a mai Kína területéig, ahol a „limung” nevet kapta.

Viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz kalciumból, 100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található. A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését. Savasít? Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak. Fogyaszt? Természetesen nem, s egyébként ezzel a tulajdonsággal egyetlen élelmiszer sem dicsekedhet.

Lemon slices

Remek összetevője azonban a kalóriaszegény étrendeknek, energiabevitele ugyanis minimális, főként, ha frissen facsartan fogyasztjuk. Magas C-vitamin tartalma pedig a kalóriaszegény diétákban külön figyelemre méltó (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.

citrom 6

Nagyanyáink nem ismerték ilyen pontosan a citrom jótékony hatását, azt azonban nagyon jól tudták, hogy a beteg embernek citromos teára és limonádéra van szüksége. Ételek ízesítésére is használták, a gyümölcsecetet azonban nem tudta kiszorítani.

citrom 2

Citrommal ízesíthetünk hal- és húsételeket. Gyakorlatilag minden sültnek új ízhatást ad a citrom kifacsart leve. Gondoljunk a hagyományos bécsi szeletre, amely mellett a tányéron a citromgerezd nem csak dekoráció.

citrom 8

citrom 1

A hal bármely elkészítési módja, de még a konzerv is különlegessé válik citrommal. Ananászos csirke helyett bátran készíthetünk citromos csirkét, a tejfölös, savanyított ételekbe is csepegtethetünk ecet helyett  citromlevet.

citrom 5

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Illés és Jakab Annát kergeti – “Illés szekere zörög”
Next post Aquaparkok a nagyvilágban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük