A több ezer éves hun-magyar történelem legnagyobb egyénisége, Atilla uralkodása idején, az V. században a Hun Birodalom világhatalommá vált.

A hun uralkodó, a kor két legjelentősebb európai nagyhatalmát, a Kelet-Római és a Nyugat-Római Birodalmat térdre kényszerítette és adófizetőjévé tette. A nyugati hadtörténészek Atillát, Nagy Sándor és Julius Caesar mellett az ókor legnagyobb hadvezérének tartják, de ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy ő volt a legnagyobb, mert nemcsak, hogy minden ellenfelét legyőzte, de egyedül ő volt képes saját magát, önző dicsőségvágyát is legyőzni, amikor megkímélte és nem foglalta el a védtelenül hagyott Konstantinápolyt és Rómát, és nem semmisítette meg a catalanaumi csata másnapján a germán szövetségesek által magukra hagyott római légiókat.

  romai_legiosok

A hun-magyar őstörténet érdekessége, hogy az V. században egyidejűleg három hatalmas Hun Birodalom jött létre: Atilla Birodalma Európában, a Fehérhun Birodalom Közép-Ázsiában és Távol-Keleten, a mai Belső-Mongólia területén, az Ordoszi Hun Birodalom. A fehérhunok legyőzték a perzsákat és meghódították az indiai Radzsasztánt, ugyanakkor Tenlian Bobó, az ordoszi hun király elfoglalta a hatalmas Kínai Birodalmat, kínai császárrá koronáztatta magát és megalapította a Ta Xia Hun-Kínai Császárságot. Atilla tudott a két ázsiai Hun Birodalom megerősödéséről, 432-ben útra kelt sasíjász testőrségével és meglátogatta a két hun testvérnépet. Szoros szövetséget akart létrehozni az európai és az ázsiai Hun Birodalmak között. A célkitűzése az volt, hogy a hunok alkossák az összekötő hidat kelet és nyugat, a keleti és a nyugati kultúra között. A kelet és nyugat közti kapcsolat megvalósítását, Atilla a hunok történelmi küldetésének tekintette.

A kelet és nyugat között létrehozandó szellemi és kulturális HÍD megvalósítása, Atilla több mint 1500 éves megszívlelendő, iránymutató üzenete a Kárpát-medencei magyarság számára. Lelki gyökereink keleti kultúrkörből táplálkoznak, a küldetésünk ezért a kelet és nyugat közti termékeny kapcsolatok elősegítése és megvalósítása. Atilla fontos üzenete ezenkívül mindannyiunk számára még az, hogy az ember a legnagyobb győzelmet mindig saját maga, saját önző vágyai ellen aratja.
Történelmünk legdicsőbb uralkodója személyiségét talán az egyik örökérvényű mondása fejezi ki a legtökéletesebben: “Az élet harc és a harc az élet. Győzz az élet harcában! Ne add fel soha! Csak az veszít, aki feladja hitét és elfogadja magában a vereséget.”

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Évszázados cserkésztalálkozó készül Ócsán
Next post Íme a Rubik-kocka prototípusa – fából + videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük