A szamóca hagyományos szaporító anyaga a gyökeres palánta. Ha van Önnek 3-4 éves szamócaágya, akkor az abban álló tövek minden bizonnyal fejlesztettek ostorindákat, amelyeknek a csúcsán új gyökeres palánták fejlődnek.

Augusztus végén, szeptember elején ezeket le lehet választani az anyatőről és azonnal el lehet ültetni a gondosan előkészített (megtrágyázott, felásott, elgereblyézett) ágyásba. A palánták még az ősz folyamán meggyökeresednek – némi téli takarással – károsodás nélkül áttelelnek és már az ültetést követő tavasszal gyümölcsöt érlelnek.

szamoca 2

Ha a saját kertjéből nem tud szamócapalántákat kitermelni, akkor a kertészeti áruházakban és a gazdaboltokban talál kötegelt, gyökeres palántákat. Friss lombozatú, erőteljes gyökérzetű palántákat vásároljon.

Korszerű módszer az ún. frigó-palánták telepítése. Ezeket márciusban szerezze be szakboltban és a lombtalan (csupán gyöktörzsből és erős gyökérzetből álló) palántákat ültesse ki. Ezek három hónap múlva virágot fejlesztenek és gyümölcsöt szüretelhet róluk.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Magyar nyelvű mise Szent István emlékére a bécsi dómban
Next post Gulyás Anikó: Tankönyvek, füzetek csomagolása után az igazolványok se maradjanak fedetlenül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük