A modern kor legnagyobb problémája az elidegenedés. A tárgyi kultúra, a fogyasztás mechanizmusa a kapcsolatainkat is megfertőzte: a népszerű és elismert pszichológus a társas élet szabályairól, nő és férfi életcéljáról, a család fontosságáról beszélt és megosztotta a hallgatókkal pályájának izgalmas alakulását is. Szerinte érdemes támogatni a családmodellt, férfi és nő összetartozását, akik kiegészítik egymást úgy, mint a zár és a kulcs.

„Mindannyian a gyökereinkből táplálkozunk, a szülői házból hozzuk azt az alapot, amire egész életünket építjük”- vallja a pszichológus. Bagdy Emőke lelkészcsaládból származik, nagyapja ismert költő: a tiszta magyar nyelv szeretetét, igényes megszólalást, de egész életvezetését, életútját meghatározó értékeket és elveket is tanult a szüleitől. „Megtanultam, hogy minden akadálynak a hasznát lássam: így amikor származásom miatt nem vettek fel latin-magyar szakra az egyetemre, hanem csak gyógytornásznak tudtam továbbtanulni, életem egyik legnagyobb ajándékává vált.”

Tüdőgyógyintézetben kezdte pályafutását, műtét előtti felkészítést vállalt, és műtét utáni rehabilitációs tornát alkalmazott a pácienseken. A segítő szakma vált életcéljává: 1963-ban a hetedik pártkongresszus után már nem volt származás szerinti megkülönböztetés, így bejuthatott az éppen induló alkalmazott pszichológusi képzésre. Mérei Ferenc szellemi műhelyébe került, kezdő pszichológusként a Lipótmezőn foglalkozott paranoiával küszködő elmebetegekkel.

„A paranoid gondolkodás lenyűgözött. Nagyon szerkezetes, magas szintű, összetett gondolkodás, aminek belső logikája ellenére minden eleme hibás, így a konklúzió is”- mesélt munkájáról a pszichológus. „Bennem megvolt az a készség, hogy úgy nyíljak ki a páciens felé, hogy az érezze a mély, érzelmekkel átitatott érdeklődést, és bizalmat tudjak bennük kelteni, ami a pszichológusi munka alapja.”

Korunk legnagyobb kihívásának az elembertelenedést, elgépiesedett kapcsolatokat, az elidegenedettséget tartja. „A tárgyi világ ránk települt. Minden csatornán keresztül a fogyasztásra ösztönző üzeneteket kapunk: a tárgyak birtoklása életünk központi tényezője lett. Ez azonban fertőzési folyamatot indított el: amit a tárgyi világra érvényesnek tartunk, átvisszük az emberi kapcsolatokra is”- magyarázta a szakértő. „Nincs felelősségvállalás, elköteleződés a kapcsolatokban, pedig ez a felnőtt identitás két, szakmailag meghatározott feltétele. Akárcsak tárgyainkat, kapcsolatainkat is eldobhatónak, cserélhetőnek gondoljuk, nem javítjuk meg őket, nem törődünk a sérülésekkel, amit okoztunk. Ennek boldogtalanság a következménye. Az ember alapvetően társas lény: szükségünk van az összetartozásra, és a kötődésre, amit a társas magány nem képes megadni számunkra.”

kapcsolat 2
„A média hatása, hogy rabszolgái lettünk a pénzkeresésnek, és a pénz elköltésének. Érdemes átgondolni, mitől vagyunk boldogok valójában, és mennyi időt áldozunk minderre. Túl keveset vagyunk a családunkkal, szeretteinkkel: lassan elfeledkezünk a beszélgetés kultúrájáról”- tette hozzá a pszichológus. „Meg kell tanulnunk a megszentelt jelenlétet: valakire hallgatni, odafigyelni. Olyan belső békét kialakítani, ami hat a másikra, aki a beszéd útján kiadja magából a feszültséget, majd átveheti a hallgató belső nyugalmát.”

A Károly Gáspár Református Egyetemen hivatáspszichológiát is oktatott a leendő pszichológusoknak: hatszáz órában „tréningezve” őket. A sajátos, meghittség felé mozduló állapot nagyon fontos a pszichológus és páciense között: hivatássá és elhivatássá kell válnia a szakmának, nem csak egy elvégzendő feladattá. Ennek kulcsa az empátia, a hitelesség, a feltétel nélküli elfogadás képessége, és ezeknek a képességeknek a további fejlesztése. „A mindennapokban sokszor csak kioktatunk, lelki tanácsokat adunk. Ha a tanács beválik, szülő-gyermek relációba kényszerítjük a másikat, ami rejtett haraghoz vezet. Ha a tanács nem válik be, akkor is sebeket okozunk. Meg kell tanulnunk, hogy nem szabad lelki ügyekben konkrét tanácsot adni: hallgatni kell, és odafigyelni a másikra”- fejtette ki Bagdy Emőke.

Ma még nem nevettem címmel a párkapcsolatok alakulásáról is adott ki könyvet. „Már az édesanyánk szíve alatt is a társas életre nevelődünk”- vallja a pszichológus. „A nemek közötti különbség különböző feladatokra predesztinálja az embereket. A nő akkor teljesedik ki, ha lehetősége van anyának lenni, gondoskodni. Rendeltetésének és küldetésének érzi az élet továbbadását, míg a férfiak számára a biztonság megteremtése a cél. Akkor boldogok, ha valami eszmét szolgálhatnak, vagy munkájukban eredményesek, kiemelkedőek, valamilyen nyomot hagyhatnak a világban. A női és férfi vágyak és funkciók olyan pontosan egészítik ki egymást, mint a zár és a kulcs. Érdemes támogatni a családmodellt, férfi és nő összetartozását: hogy a kapcsolatok valódi szövetséggé váljanak, és minden generáció megtanulja az összetartozás és elköteleződés fogalmát”- zárta le a beszélgetést a pszichológus.

 

Forrás:orientpress.hu

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Détári Lajos 50 éves
Next post Az egynyári virágok egész nyáron át, a fagyokig nyílnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük