Azért olyan hatalmas Mongólia területe, mert visszavárják a magyarokat

Néhány évvel ezelőtt a barátnőm egyik összejövetelén beszélgettem egy középkorú jól szituált férfivel, aki hosszú éveket töltött Közép-Ázsiában, többek között Mongóliában. Egy rövid mondattal elintézte a mongol beszámolóját, amely így hangzott:

A mongol iskolákban a gyerekeknek azt tanítják, hogy az Aranyhorda a Magyaroktól kapott ki.

Amit mondott szöget ütött a fejembe! Éreztem, hogy valami nincs rendjén. Nem értettem az egészet. Egy éven keresztül nem hagyott nyugodni ez az egyetlen egy mondat. Utána jártam: A mongolok igenis jól tanítják.

aranyhorda

Egyet azért biztosra vettem: 1241 április 11-én nem vertük meg a mongol hadakat Muhinál, ám nem is mértek ránk megsemmisítő csapást, mint ahogy azt tanultuk. Az iskolában valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a tatárjárást, ha nem is pontosan, így tanultuk, de ez volt a sugallata:

Dzsingisz Kán 1241-ben Muhinál megsemmisítette a magyar haderőt, majd pusztított és kiirtotta a magyar lakosságot, majd a betelepülő szlávok, germánok, románok megtanultak latinul, hogy pár száz évvel később magyarul beszélhessenek.

Kivonulásuk a tanultak szerint:

Majd egy félév múlva meghalt Dzsingisz Kán apja, Batu kán, így az országból viharos gyorsasággal kivonultak!

Dzsingisz kán
Dzsingisz kán

Kivonulásuknak valós okai a következők:

1. Igen sok harcosuk odaveszett a Magyarországi hadjárataikban.
2. Nem tudták megsemmisíteni a magyar haderőt, erre bizonyíték az is, hogy IV. Béla röviddel a tatárjárás után, már több külföldi hadjárat élén visszafoglalta a tőle korábban kizsarolt nyugati megyéket.
3. Közel 160 magyar várat nem sikerült bevenniük (Fehérvár, Esztergom, Veszprém, Tihany, Győr, Pannonhalma, Moson, Sopron, Vasvár, Újhely, Zala, Léka, Pozsony, Nyitra, Komárom, Fülek, stb.)
4. A magyarországi háborús állapotokban a mongol hadsereg élelmezése is nehézséget okozott.

Most jön a lényeg, ha időben előrecsúszunk 44 évet, akkor valóban Mongóliában tanítanak helyesen, mert Magyarországon elfelejtették tanítani azt a röpke tényt, hogy:

Nogaj kán 1285-ben, az addigi legerősebb seregével, az Aranyhordával indult a Magyarok ellen (a 2. tatárjárás) Pestnél IV. László csatlakozott Kunokkal, leverte őket, majd a Keleti-Kárpátok szorosain át kiűzte őket. Torockónál, a Székelyek segítségével győzött, és az utolsó túlélő mongolt is kiűzték az országból, de még Vizsolynál Baksa György, majd Borsa Lóránd is fölpofozta őket.

Ezt a Mongolok valószínűleg „Magyar járásnak” hívják.

Ismerősömnek volt egy másik érdekes mondata:

Ha egy mongolt megkérdezel, hogy miért van akkora országuk a népességükhöz képest, akkor a válasz a következő: visszavárjuk a magyarokat!

Marjai László

magyarno,com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

9 thoughts on “Azért olyan hatalmas Mongólia területe, mert visszavárják a magyarokat

 1. Érdekes gondolatok… De ilyen alap SZARVASHIBÁK?
  – Az iskolában….”Dzsingisz Kán 1241-ben Muhinál megsemmisítette a magyar haderőt…”
  – a tanultak szerint: „Majd egy félév múlva meghalt Dzsingisz Kán apja, Batu kán, így…”
  *Dzsingisz Nagykán (kb. 1162 – 1227) ekkor már rég (c.15 éve) HALOTT.
  *Batu Kán (Aranyhorda) Dszingisz UNOKÁJA volt. – Sajnálatos történelem ismeret.

 2. Én pedig azt tartom sajnálatosnak, hogy mi sem így tanultuk. Köszönet az infóért!

 3. Minden hozzászólást elolvasok,( és levonom a következtetést ). ” Tanulás ” egy életen át … ” A jó pap is holtig tanul ” … szólás/mondás ide is érvényes, főleg úgy hogy nem tanultunk róla / keveset tanultunk róla – még kevesebbet tudunk róla – azt is elferdítve, ahogy akkor a ” kádári ” időkben lehetett / volt ! stb … úgyhogy … mindenre nyitottnak kell lennünk !

 4. Tanultuk, hogy az első Tatárjárás után voltak ismét tatár támadások, de azokat már vissza tudtuk verni. Csak nem volt részletezve. Említés szintjén volt csak meg a dolog.

 5. Érdemes a rövid ismertetõ (ez csak az utolsó mondat).
  Történészek *sosem* adtak választ ill. *több és sületlen* válaszok vannak: MIÉRT VONULT KI A MONGOL/TATÁR HAD -ÉS- HAGYTA EL MAGYARORSZÁGOT -ÉS- MÉGPEDIG 1 SÚLYOS ÉV ALATT?
  – Minden más hódításuk, birodalmuk, évszázadokig megvolt.
  – Sokban új mongol dinasztiák és erõs birodalmak alakultak.
  – Van ahol ma is élnek mongol-tatár leszármazottak (Krim, Volga Bolgária stb.)
  > Aligha… beletört a szablyájuk ill. jónak látták (elég gyors) visszavonulást.
  > Ideje… a Muhi csata – Tatárjárás tudományos kutatása és újra értékelése.

 6. Van már olyan vélekedés is, hogy az országunkat nem akarták megszállni, csak megleckéztetni, amiért nem vállaltuk fel az oldalukon történő, nyugat elleni hadakozást. A magyar népet pedig rokonnak tartották….

 7. Ha Ögödej nagykán nem hal meg (kumisz túl fogyasztás), akkor Batu elfogja IV. Bélát és meg sem áll Párizsig? Mi sem úgy tanultuk, hogy Batu fia Dzsingisz (Temüdzsin). Reméljük a mongol gyerekek hiteles forrásból értesülnek a Magxarok nagyságáról.

 8. Batu Dzsingisz kán unokája volt, mégpedig Dzsingisz kán első fiának a 3. (?) fia. A szépséghiba az csak annyi, hogy Temüdzsin feleségét elrabolták martalócok, és mire sikerült visszaszerezni (talán Kínából), addigra már várandós volt. Temüdzsin magára vállalta az apaságot, de a családban a 2. és 3. fiú rossz szemmel nézte a legidősebb „édes” testvért. Ezért sem lehetett Dzsingisz kán halála után a legidősebb fiú a nagykán és az ő fiai sem. Batu idején már Dzsingisz kán unokái már kvázi függetlenedtek a központi hatalomtól, ill. egymástól, a nagykán hatalma névlegessé vált. Batu része a nyugati területek, az Aranyhorda lett. Ezért a 2. tatárjáráskor már nem a központi mongol sereg érkezett, hanem egy jóval szerényebb, az Aranyhorda területéről. Ezen kívül Magyarország tanult az első tatárjárásból, 40 évig készültek a valószínű következő invázióra. A kisebb mongol seregnek az elsődleges célja már nem Magyarország elfoglalása volt, hanem egy rablóhadjárat keretén belül pusztítás és zsákmányszerzés. A mongol hadak sok helyen vereséget szenvedtek a magyaroktól, és a zsákmánnyal visszavonuló seregekre is súlyos csapást mértek a magyarok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az emberek igenis megértik a kutyákat

sze jan 8 , 2014
A kutya az ember barátja, tartja a mondás. A barátok márpedig megértik egymást. Az állítást a legújabb kutatások is alátámasztják, ezek szerint, a házi kedvenc ugatásából sokféle következtetést lehet levonni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói szerint, a kutya ugatásának hossza és hangmagassága ugyanúgy érzelmi állapotot fejez ki, mint az emberi […]