Miért is költünk hosszabb nyaralásokra, utazásokra egyáltalán? Nem elegendő szabadságunkat otthonunkban eltölteni? Sok szakember feszegette már a fenti kérdéseket. A mostani gazdasági helyzetben sajnos elmondható, hogy a megoldás kizárólag jövedelemhelyzet függvénye. Abban mindannyian egyetértünk, hogy az aktív pihenés a regenerálódás alapja. Lényege, hogy csináljunk teljesen mást, mint amit hétköznapjaink során (a sok alvás, az elmaradt házimunkák pótlása önmagában nem regenerál). Foglaljuk le magunkat valami teljesen szokatlan tevékenységgel, lehetőleg ne a megszokott környezetben.

Nos, akár sikerült elutazni, akár nem, az idő múlásával sajnos mindenkinek számolni kell. A szabadság időtartama alatt is.

A szabadság véget ér

Ki – ki pénztárcájának megfelelően, hosszabb időtartamra igyekszik a nyári időszakot pihenésre kihasználni. Egyszer viszont minden jó véget ér, sajnos vissza kell zökkenni a hétköznapi kerékvágásba. A megszokott otthoni, munkahelyi környezetbe visszatérve sok apró, megszokott kis tárgyainknak is képesek vagyunk örülni. És ez így van rendjén. A kérdés csak az, hogy vajon mennyi ideig tart ez a kellemes, örömteli állapot? Aki megteheti, annak érdemes hosszabb nyaralás után hazatérve egy – két nap szabadságot kivenni. Ez alatt az idő alatt feldolgozzuk az élményeket, újra átéljük a kellemes pillanatokat, rendezgetjük fényképeinket és nem utolsó sorban helyére tesszük összecsomagolt holminkat.

Ráhangolódás a munkára

Rutinszerű pakolásunk közben gondolatainkban automatikusan elkezdünk munkánkkal foglalkozni. Természetesen sorba jönnek a szabadság előtti időszak kötelezettségekkel járó tennivalói, most viszont más szemmel vagyunk képesek szemügyre venni a megoldásra váró ügyeinket. Használjuk ki friss ötleteinket, hiszen abszolút pozitív gondolkodás birtokában vagyunk. Az első munkanap megkezdése előtt érdemes tájékozódni, kollégáinktól néhány friss információt beszerezni, mi is történt munkahelyünkön távollétünk ideje alatt. Ezzel kivédhetjük azt, hogy már az első napon hatalmas teherként zúduljon ránk a tennivaló és az első munkanap befejeztével nem érezzük úgy magunkat, mintha el sem mentünk volna szabadságra.

Az első munkanap

Hosszú megszakítás után, mindenki örül ismerőseinek, még azoknak a kollégáknak is, akikre korábban kissé neheztelt. Eljött az idő, hogy oldjuk a feszültséget. Közös beszélgetéssel, élménybeszámolóval újra kiegyensúlyozottá válik a munkakapcsolat. Az elmaradt munka pótlása fárasztó, de nem reménytelen. A szabadság ideje alatt elegendő energiát gyűjtöttünk, munkabírásunk kimeríthetetlennek tűnik. Óvatosan bánjunk azonban az első napi teendőkkel! Osszuk be az elmaradt munkát a fontosság sorrendjének elvét követve, így nem leszünk rövid idő alatt lestrapálva.

Tervezgetés

Hazatérve beszéljük meg az első munkanap élményeit. Családunk tagjainak beszámolója amellett, hogy a hétköznapi problémák megoldását segít megoldani, alapja lehet egy következő pihenésre szánt időszak tervezgetésének. Ezzel máris kitűztünk egy újabb kellemes célt magunk elé, amely elérése érdekében folyamatosan könnyebbé tehetjük a hétköznapi élet nehézségeinek átélését.

noknek.magyartudat.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Az utálatos hétfő – szembe tud nézni vele?
Next post A kerékpár sport, vagy közlekedési eszköz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük