Vizsgálja a szakminisztérium, bekerüljön-e a KRESZ-be néhány konkrétum, mit nem szabad tenni vezetés közben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az európai gyakorlat figyelembevételével gondolja át, hogy a mobiltelefonálás mellett más tevékenységek is büntethetők legyenek-e, mint például a dohányzás, étkezés, a GPS vagy fedélzeti számítógép használata, a televíziózás vagy videózás autóvezetés közben – írja a Népszava. A lap az elmúlt időszakban történt, nagyobb sajtóvisszhangot kapott balesetek kapcsán kereste meg a szaktárcát.

A minisztérium kommunikációs főosztálya hangsúlyozta, hogy a jogszabályi tiltás hatékony ellenőrzés nélkül nem érheti el célját, e nem kívánt magatartások tetten érhetősége azonban erősen korlátozott, mellőzésük hatósági eszközökkel nehézkesen kényszeríthető ki. Közlekedésszabályozási oldalról leginkább arról lehet szó, hogy egy bekövetkező balesetnél a járművezető gondatlan magatartását súlyosbító körülményként vegyék figyelembe.

A mobil sok baj okozója

A hatályos KRESZ a járművezető személyes felelősségébe utalja, hogy vezetésre képes állapotban legyen. Azt viszont kiemeli, hogy tilos a járművezetési képességet hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt állni, és a mobiltelefon használatának feltételeit is rögzíti a közlekedési szabályzat.  A baleseti statisztikák miatt a kézben tartott mobiltelefon használatának tilalma egész Európában elterjedt gyakorlattá vált. A hazai előírások is ehhez igazodtak.

A lap emlékeztet, hogy a karcagi, öt halálos áldozatot követelő baleset felelőse az út helyett a GPS-t figyelte, az augusztusi, négy halálos balesetet okozó nő pedig sms-ezett az M3-ason.
hir24/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Gyurta Dániel olimpiai bajnokunk szombaton adja át az emlékérmet Dale Oen családjának
Next post Reagált az oktatási államtitkárság az iskolaigazgatók felháborodására – Külön forrás a zökkenőmentes működtetésre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük