A Cserkészszövetség az 1933-as gödöllői jamboree idején  Magyar Szolidaritás Napot rendezett.
Az előre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken.
A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.
magyar-szolidaritas-tuze3Tíz évvel ezelőtt, 2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította ezt a kezdeményezést. Ennek nyomán otthon, a Kárpátmedencében, Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól, Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig, a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortűzek, vagy gyertyácskák. Kérjük csatlakozzon e nemes  kezdeményezéshez.

A gyertyaláng vagy a tábortűz  mindenhol a helyi időszámítás szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát New Zealand, Ausztrália vonalától kelljen útra és végigkisérve augusztus 20-át, Honoluluban aludjék ki. Így, amikor Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái, a Magyar Szolidaritás lángja már 11-12 órája van úton és Honoluluig még ugyanannyi órai útja van hátra.

Nincs olyan időzónája a Földnek, ahol nem élnének cserkészeink és más magyarok, így csak szervezés kérdése a megvalósítás: Tábortűz Wokingban, Fillmore-ban, Los Angelesben, egy gyufavillanás a Hargitán, gyertyák a budapesti lakásokban, mécses Dunaszerdahelyen, tábortűzek Rióban, Caracasban, Sydneyben, Münchenben, Oslóban, Torontóban, a kiégett Krasznahorkán, Calgaryban, New Yorkban vagy Körösmezőn. Azok, akik a budapesti tűzijátékot nézik, a felreppenő első rakétát tekintsék a magyar szolidaritás tüze fellobbanásának.

Mozgalmunk sikeresen terjedt az egész világban, mert egy nemzeti hagyomány születéseként jelent meg sokunk előtt. Most újból útjára indul a Láng, hogy a világot bejárva emlékeztessen mindannyiunkat szétszórtságunkra és együttérzésünkre. A trianoni határokon kívüli és az otthoni magyarság egy napra a világ minden pontján legalább lélekben egymásra talál.
 
Köszönettel vennénk az illő programra, illetve szertartásra vonatkozó rövid javaslatokat is.

Például:
Himnusz
RÖVID bevezető, az akció leírásával.
Ünnepélyes tűzgyújtás.
A jelenlévők felsorolhatják a trianoni határokon kívül élő barátaik nevét, országát.
Gondoljunk azokra, akik üldöztetést, megveretést, jogfosztást szenvednek még ma is magyarságukért , vagy kegyetlen börtönbüntetést, olyan vétségért, amiért a szerbek tizedannyi büntetést sem kapnak (Temerini fiúk).
Az ünnepi tábortűz lángjánál mindenki meggyújthatja a magával hozott vagy kiosztott gyertyákat, mécseseket.
magyar-szolidaritas-tuzeKöszönetünket fejezzük ki mindenkinek, akik már tizenkettedik éve vesznek részt ebben a mozgalomban és azoknak, akik most csatlakoznak hozzánk a világ minden tájáról.

Lendvai-Lintner Imre, Morris Plains, NJ, USA és Magyarody Szabolcs, Hamilton, ON, Kanada

KMCSSZ sajtószolgálata

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Schmidt Mária: Kertész Imre pályája csúcsteljesítményeiért kaphat kitüntetést
Next post Szebenyi Judit: A magyarság szellemét, a strázsák őrizzék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük