Megérkeztek Esztergomba és munkába is álltak azok az erdélyi önkéntesek, akik a Duna áradása elleni védekezésben segítenek. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében több autóbusznyi önkéntes segít a magyar testvéreknek a gáton.

Esztergom 1

Székelyföldről két busz indult el péntek éjjel Magyarországra. Útközben útba ejtették azokat a településeket ahonnan további önkéntesek csatlakoztak a csoporthoz. Hosszú és fárasztó út után a hetven önkéntes helyi idő szerint délután 2 órakor érkezett meg Esztergom belvárosába, közel a Mária Valéria hídhoz.

Csibi Zoltán, csíkszentimrei önkormányzati képviselő, az önkéntes csapat szervezője, aki ugyancsak a helyszínen tartózkodik a Magyar Tudat kérdésére válaszolva elmondta: a helyiek nagy szeretettel, örömmel és tapssal fogadták őket, vízzel és pogácsával lettek megkínálva. „Amint megérkeztünk rögtön munkához is láttunk, folyamatosan pakoljuk a zsákokat homokkal. A vízállás rendkívül magas és még mindig emelkedik a vízszint. A tetőzést itt Esztergomba éjjelre várják, addig körülbelül még 12-18 centimétert fog emelkedni a Duna. Sokan dolgoznak a gátakon rajtunk kívül, katonák, rendőrök, diákok, tűzoltók” – számolt be helyszínről Csibi Zoltán.

A hosszú utazás és a kemény munka után nem sok pihenésre számíthatnak. Éjszaka is készenlétben várják a riasztást az Esztergomi Ferences Gimnázium tornatermében.

A Partiumból is két busz indult Magyarországra. Az egyik Nagybányáról Szatmárnémeti érintésével, ahonnan további önkéntesek csatlakoztak a csapathoz.  A másik busz Nagyváradról indult szombat hajnalban a bihari önkéntesekkel. A partiumiak Dunabogdánynál segítenek az árvíz elleni védekezésben

Az Erdély Mentőcsoport vasárnap indul segíteni az anyaországi bajba jutottakon.

 

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Árvíz – Segítség: Los Angelesben is gyűjtenek az árvízi károsultaknak
Next post Harcos hercegnő Kazahsztánban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük