Árpád-kori templom maradványai rejtőznek a visontai Szent Kereszt Felmagasztalása templom alatt. Ez annak az ásatásnak köszönhetően bizonyosodott be, amely a minap fejeződött be, és amelyen nem csak a románkori templom alapfalait tárták fel, hanem több szenzációs szenzációs régészeti lelet is előkerült – olvashatjuk a Gyöngyös város információs portálon.

Júliusban kezdődött a régészeti feltárás a visontai Szent Kereszt Felmagasztalása templomban.

arpad_kor 2

Az önkormányzat a templom igen értékes padozatát szerette volna restauráltatni, emiatt kezdődött el a régészeti feltárás. A barokk időszakában átépített gótikus templom falain belül megtalálták az Árpád-kori templom falmaradványait. Az igazán izgalmas leleteknek azonban a régi templom körül talált sírok bizonyultak.

arpad_kor 3

Az említett sírok valószínűleg az Árpád-kori templom körüli temető maradványai. A felsőbb rétegekben talált sírokból viszont több érdekes lelet is előkerült, például egy 18. századi férfi maradványai, a szinte tökéletes állapotban megmaradt gombos dolmányával, karimás kalapjával és csizmájával. Ezeket restaurálásuk után a többi lelettel együtt a nagyközönségnek is bemutatják majd. A feltárt romokat azonban visszatemetik, s csupán azok körvonalait jelölik majd a padlózaton.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Október 2. imaest: “Tiszta szerelem – Lehetséges”?
Next post Óriás tök termett Debrecenben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük