Alig ismert strandok, tavak, fürdőhelyek Magyarországon

Nagyon úgy néz ki, hogy ugyan túl vagyunk a nyár legmelegebb napján, azonban a melegnek még közel sincs vége. Riogatnak minket hidegfronttal, de a 40 helyett 28-30 fokot azért nem neveznénk hűvös időjárásnak. Elképesztő hőség, afrikai levegő, rekordok dőlnek meg újra és újra, és ha összegyűjtenénk az emberek által kiizzadott vizet, abból nagy valószínűséggel újra feltölthetnénk a Pannon-tengert. Jót is tenne egy kis tengerpart, de mivel nincs, így aztán közelebbi édesebb vizekre evezünk inkább. Következő kis összeállításunkban az ország olyan fürdőhelyét, tavát, fogjuk ajánlani, amelyek kevésbé ismertek a tisztelt nagyérdemű előtt, és ami pontosan ezen oknál fogva nem hemzseg olyan mértékben a turistáktól, mint mondjuk a Balaton egyes részei.

Arlói-tó, Arló

Legutóbbi írásunkat egy Borsod megyei Tarcali-tóval fejeztük be, most akkor folytassuk hát ugyanezzel a megyével. Borsod keleti oldaláról átruccanunk a nyugati oldalra és Ózdtól délre a 25-ös út mentén ott találjuk Arlót és természetesen egy csodás kis tavat, az Arlói-tavat.

A Közép-Európában egyedülálló módon, suvadással – értsd: földcsuszamlással – keletkezett tó tökéletes a nyári melegben való megmártózásra. A partján lévő Suvadás Liget nevű területen, pedig minden adott az igazi strandoláshoz. Az augusztus végéig üzemelő kempingben lehetőség van bungalót is bérelni, vagy épp sátorozni, de aki csak úszni akar egyet, azt is örömmel várják. A strandra a belépő 700 forint, de ebből 300 lefogyasztható a Hableány étteremben. Az Arlói-tóban való fürdést azoknak ajánljuk, akik szeretnének csodásan zöldellő dombok között lubickolni a nagy melegek idején.

Szelidi-tó, Dunapataj

Következő állomásunk a Bács-Kiskun megyében található Dunapataj közelében elhelyezkedő Szelidi-tó lesz. Ez már azért jóval ismertebb fürdőhely, ám még mindig talán azon tavaink közé tartozik, amelyek több figyelmet is kaphatnának.

A Dunapataj belvárosától 5 kilométerre elhelyezkedő tó mellett, már hosszú évtizedek óta kiépült infrastruktúra fejlődik tovább a mai napig, így aztán aki szereti, hogy teljes ellátást élvezhet, hogy napközben a homokos parttal rendelkező strandon lóbálhatja a lábát, majd esténként a tó partján bulizhat, vagy a sokat mondó Szittyó téren kortyolgathat ezt-azt, na azoknak kötelező jellegű az idelátogatás. Aki pedig még sétálgatni, túrázgatni is szeret, azoknak javasoljuk a Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában elkészült Kékmoszat tanösvény körbejárását, ahol mindent meg lehet tudni a tóról, annak keletkezéséről, élővilágáról, környezetéről.

Nagyteveli-tó, Nagytevel

Most pedig átruccanunk a nyugati országrészbe, azon belül is a Bakony környékére. A meseszép Bakony lábainál, Pápától nem messze, a 83-as útról Tapolcafőnél lekanyarodva találhatjuk meg Nagytevel nevű települést, mellette pedig a Nagyteveli víztározót.

A víztározó szó senkit ne ijesszen meg, ugyanolyan, sőt még olyanabb tó ez is. És lehet strandolni is rendesen. Persze aki nem pusztán strandolni szeretne itt, annak is tökéletes a környék, hiszen a már említett Bakony közelsége nem pusztán a tóban fürödve csodálható meg, de javasoljuk mindenkinek, hogy az erős UV-sugárzástól terhes napközbeni időszakokat inkább töltse el egy kis túrázással – például ruccanjon át Bakonybélbe, nem fogja megbánni. De mivel most nem a túrázás propagálása a feladatunk, inkább vissza is térünk a tóhoz, és azt javasoljuk mindenkinek, hogy tegye ezt meg ő is, és akár magányosan, akár a párjával, családjával, barátaival tegyen egy sétát a tó környékén. Igazi léleknyugtatásban lesz része, azt garantáljuk!

Kotró, Gyékényes

A következő bemutatásra váró tó, nem is egy, hanem egy teljes tórendszer lesz. Mindehhez Dél-Magyarországra kell utaznunk, egészen a horvát-magyar határig, a Duna-Dráva vidékére.

Gyékényesen valójában több a víz, mint a szárazföld. Igaz, hogy ez is már a felkapottabb tavak közé tartozik, azonban pontosan azért kerülhetett be ebbe a cikkbe is, mivel mindenféle vízzel és nyárral kapcsolatos dologra lehetőségünk nyílik itt, nem mellékesen pedig csodaszép. Aki pecázni szeret, annak is minden lehetőség adott, aki a kisgyerekével akar pancsolni a sekély vízben, vagy csónakázni, vízibiciklizni, sportolni akar. annak elég csak kimennie a Kotró partján található ingyenes strandra. Aki pedig sétálni szeretne egy – illetve több – tó körül, annak csak egy jó lábbelire lesz szüksége, mert jó nagy kört fog menni, de megéri a tó közepén lévő sziget látványa, meg úgy az egésznek a hangulata. Romantikázni, kikapcsolódni, feltöltődni tökéletes helyszín.

Dunai szabadstrand, Göd

A sok-sok tó után vétek lenne kihagyni egy igazi, rendes folyami fürdőzési lehetőséget, így aztán most a Duna északi ágán, a Váctól délre fekvő Gödön található szabad strandra szeretnénk felhívni a figyelmet. A dunai fürdőzés az elmúlt pár évtizedben kissé alábbhagyott, csupán a mellékágakban voltak kijelölt strand részek, és a törvények szerint lakott területen amúgy sem szabad megmártózni a folyóban.

A tiltások és a strandok megszűnésének fő oka, a Duna vízminőségének romlása volt, ám mostanra jó hír, hogy a fő hazai folyónk tisztaságára sem lehet panaszunk, sőt egyesek szerint még a Balaton vizével is vetekszik. Így aztán remélhetőleg sorra nyitnak majd újra a régi dunai strandok, amelyek közül elsőként a gödi szabad strand nyitotta meg a kapuit.A folyóban való fürdőzés össze sem hasonlítható a tóban lubickolással, de ezt bizonyára mindenki tudja, aki ült már egy kicsit is egy nagy folyó-partján. Gödön a Duna-partra viszonylag könnyedén ki lehet jutni, mindössze a települést átszelő 2-es számú főútról kell lekanyarodnunk a Béke utcára és lemenni a partig. Legálisan ezen részen lehet fürdőzni. Sétálgatni, andalogni, azonban a Duna-parton szinte bárhol lehet és javasoljuk még a Homokszigetre való átsétálást is a vízen keresztül (csak kövessük a helyieket!).

Palatinus-tó, Esztergom-Kertváros

Kezdésnek egyből itt egy Budapesthez nagyon közeli strandfürdő, az esztergom-kertvárosi Palatinus-tó. A fővárostól mindössze 40 kilométerre fekvő – vonattal is tökéletesen jól megközelíthető- település szélén található egykori bányató, kiváló adottságokkal bír. Nevét is onnan kapta, hogy a régi korok fővárosi látogatói a tó vizét a budapesti Palatinus-strand vizéhez hasonlatosnak vélték, amiben nem is tévedtek sokat, mivel tényleg ez az ország egyik legtisztább vizű tava. A tó város felöli oldalán egymástól maximum 1-1 méterre kis nyaralók sorakoznak, mindegyik saját stéggel. Ezek hihetetlen hangulatot kölcsönöznek amúgy az egész tónak, de az igazi feeling a tavat körbevevő domborzatnak köszönhető. A lényeg természetesen a strandon vár ránk, ahol belépő mindösszesen 400 magyar forintba kerül, de külön felárért lehetőség van búvárkodni (persze csak hozzáértőknek). Kedvencünk pedig, hogy 100 forintért még a klasszikus hangosbemondóba is felolvastathatjuk a magunkét. Vétek lenne nem bemondatni, hogy a haverunkat az anyukája várja a bejáratnál, egy százast tutira megér. Ezzel a stranddal szemközti oldalon pedig egy szabad strand van (csak a kocsibeállásért kell fizetni 500 forintot, de nem kötelező használni) kevesebb infrastruktúrával, homokos parttal. Szóval még válogatni is lehet.

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

Aki szeretne egy kicsit vadregényesebb helyen lubickolni, annak könnyű szívvel tudjuk ajánlani az Őrségben található Vadása névre elkeresztelt tavat. A Körmendtől 20, Zalaegergszegtől 30 kilométerre fekvő Hegyhátszentjakabtól kicsit északabbra található tó az egész dimbes-dombos, különös hangulatú Őrség egyik igazi gyöngyszeme. A sűrű erdővel körbevett tóban való fürdés, annyira visszaviszi az embert a saját természetéhez, hogy onnan aztán nagyon nehéz lesz majd visszatérni a városba. De nyugi, nem is kell sietni, nincs itt semmi látnivaló, amikor 40 fok tombol a betondzsungelben. Aki tehát úgy dönt, hogy egy könnyű fürdőzésnél többet szeretne itt eltölteni, az nyugodtan megteheti ezt például a Vadása kempingben, ami mindössze 150 méterre van a víztől és ahol még büfé is üzemel, tehát akinél ez a kényelmi opció is bejátszik, az sem marad hoppon.

Deseda-tó, Kaposvár

Szintén a nyugati országrészben, ám annak délebbi részén, a Balaton sekély vizű déli partjának közepétől úgy 50 kilométerre, Kaposvár mellett található a Deseda-tó. Ez Magyarország legnagyobb mesterséges tava, melynek hossza közel 8 kilométer, szélessége pedig 300-500 méter. Természetesen itt is találhatunk strandot és az előző (a hegyhátszentjakabi Vadása) tóhoz hasonlóan itt is fellelhetünk olyan részt, ahol mindenhol erdő vesz minket körül, miközben épp lubickolunk a tóban. Ha esetleg úgy döntesz, hogy ide szeretnél jönni egy kicsit hűsölni, akkor érdemes azért bringát is hoznod magaddal, mivel a tó körül nyugodtan körbe is tekerhetsz. Igaz mindössze 23 kilométer a leghosszabb útvonal, ám ha beleszámolod a meleget, a strandolást és az ejtőzést a parton, akkor máris egy egész napos program kerekedik belőle. Persze csak ha nem elégszel meg a hűs vizű tóban való úszkálással.

Fehér-körös, Szanazug (Doboz)

Persze azokra is gondolunk, akik az ország dél-keleti felét szeretnék becélozni. Nekik a Békés-megyei Szanazugot tudjuk ajánlani, Fekete-és a Fehér-Körös találkozásánál lévőszabad strand idén is tökéletes vízminőséggel bír. A strand könnyedén megközelíthető mind Békéscsaba, mind pedig Gyula felől akár bringával is, de előbbi településről közvetlen buszjárat is megy a tavasz-nyári időszakban. Akkor sem kell kétségbe esned, ha nem szeretsz egész nap csak úszkálni, mivel azért elég jó kis infrastruktúra vár rád itt. Tudsz bérelni kajakot, kenut, csónakot, vízibiciklit, de akár be is ülhetsz bármelyik vendéglátóipari-egységbe, hogy egy kicsit belülről is lehűtsd magad, vagy épp egynehányjó falattal csillapítsd az úszás után a semmiből előkerülő éhségedet. (Ne lepődj meg, itt elvileg két strando t is találhatsz, bármelyikre is esik a választásod, az tuti, hogy jó lesz.)

Tarcali-tó, Tarcal

A legizgalmasabbat természetesen a végére hagytuk. Bizonyára hallottál már Tokajról, ha másért nem, hát a boruk miatt tuti. Azt is lehet, hogy tudod, hogy Tokaj a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található (és persze strandja is van). Ám itt most kicsit mást szeretnénk mutatni, bár az imént említett vízben sem utolsó dolog fürdőzni. A Tokaj Nagy Kopasz-hegy másik oldalán azonban ott fekszik Tarcal (ahol a bor ugyanolyan finom), Tarcaltól 1 kilométerre pedig egy igazi gyönyörűség, a Tarcali-tó. A bányatavat körülölelő hatalmas sziklafalak igazán különlegessé teszik a fürdőzést, az alacsonyabb szikláról a bátrabbak pedig lazán ugrálgatnak a bányatavakhoz méltóan elég mélyvizű tóba. Azt persze jegyezze meg jól mindenki, hogy a bányatavak hirtelen mélyülnek és csak nagyon jó úszók merészkedjenek egy méternél távolabb a parttól. Felhevült testtel pedig akkor sem ugrunk bele a vízbe, ha az minden vágyunk, különben nagyon könnyen az utolsó beteljesült vágyunk lehet belőle. Félretéve pedig a jó tanácsokat, itt senki ne számítson büfékocsira, meg étteremre, itt természet van, sziklák, fák és a víz. Borozni és kajálni meg lehet majd fürdés után valamelyik tarcali borpincében.

player

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Műtét helyett - A formás mellek edzésterve

szo aug 11 , 2012
            Egy probléma, ami nem mellőzhető. A legtöbb nő nem csak a melleinek méretével, de az alakjával is elégedetlen. Az utóbbi viszont természetes úton, gyakorlatok segítségével orvosolható. Vegyük sorra, mik azok a mozdulatok, melyeket ismételve mellesleg is meg leszel elégedve magaddal! Nem a méret a […]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás