Akvárium a lakásban

 

 

 

 

 

 

 

A napi feszültségek oldásának hatásos módja egy akvárium a lakás egyik szegletében, ugyanis a vízi világ szemlélése jótékonyan hat az emberi idegrendszerre. A folyékony kékségben, a zöld növények lassú tánca, a színes halak nesztelen, békés tovasiklása lelki békénk helyreállításának egyik lehetséges forrása.

Az akvárium kiválasztásánál átgondolandó, hogy mekkora méretű, és milyen formájú üvegedény elhelyezése megfelelő az otthonunkban. Ma már a nyolcszögletestől a háromszögig, a kicsitől a nagyig, minden fajta kapható. Szerkezetében lehet keretezett, részlegesen keretezett, teljes üveg szilikonnal ragasztott lapok, kevésbé érzékenyek) és öntött teljesüveg-akváriumok. Ez utóbbi csak minimális vízmennyiséghez használható.

Az elrendezésnél figyelembe kell venni, hogy az akvárium később nehezen mozgatható.
Az akváriumot lehetőleg ne az ablakhoz tegyük, mert a napfénytől algásodhat, hanem egy sötétebb helyre.

Az új akváriumot alaposan ki kell takarítani. A mosáshoz semmilyen vegyszert nem szabad használni. Forró vízzel, szivaccsal, vagy törlőkendővel végezzük a tisztítást.

Az alapos mosás után vízzel feltöltve hagyjuk két-három órát állni, s ha a víz nem csepeg ki, akkor lehet kezdeni a valódi feltöltést.

A legfontosabb kiegészítő berendezések a fűtés,szellőztetés, a szűrő és a világítás. A legtöbb akváriumi hal 25° C-s vízhez szokott, ezért a vizet melegíteni kell.
A fűtőt úgy kell elhelyezni, hogy a víz egyenletesen vegye körül. A szűrő a vizet mechanikusan és biológiailag is tisztítja, azaz eltávolítja a szennyeződéseket, és lebontja a káros anyagokat.
A berendezésekhez való elektromos csatlakozót úgy kell elhelyezni, hogy víz ne kerülhessen bele.

A biológiai lebomlás következtében nitrát képződik, mely nem bomlik le, ezért feldúsul. Rendszeres (hetente egyszer) vízcserével, valamint a növények folyamatos telepítésével ezt megakadályozhatjuk. A világítás a növények fotoszintézise miatt fontos, valamint esztétikai szempontból is jelentős. A szellőztetés nem csupán az oxigén pótlására szolgál.

A halak a víz szénsavfeleslege következtében oxigénhiányos tüneteket mutathatnak. Ekkor a felszínre úsznak, ún. szükséglélegzéssel próbálnak oxigénhez jutni. Az akvárium oxigénszintjének csökkenése a halak pusztulásához vezethet. Ebben az esetben a nagy szemű buborékokkal való szellőztetést alkalmazva rövid idő alatt érhetünk el megfelelő hatást.

Kép : Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió

 

hazunkkorul/noknek.magyartudat.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újítsa meg sminkjeit ingyen!

vas júl 15 , 2012
            Szemhéjfestékből körömlakk, szájápolóból rúzs, vagy akár széntablettából szemceruza. Hála a csináld magad mozgalomnak, nincs lehetetlen. És még egy csomó pénzt is meg lehet vele spórolni. Megmutatjuk a biztosan bevált módszereket. A hétvégén smink szelektálásba kezdtem, mert már úgy éreztem telt ház van nálam. Találtam […]