Kevesen mondják, hogy tanulni öröm, a környezet azonban sokat segít, vagy éppen ront az ismeretszerzési folyamat során. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt fontos igényes környezet kialakítása a tanuláshoz. Szépen berendezett helyiségben, ahol a legapróbb tárgyak is megtalálják helyüket, rend van a fejben is, könnyebbé válik a tanulás.

Rendezett környezetben rend van a fejekben is.
Rendezett környezetben rend van a fejekben is.

A mindennapi iskolai munka otthoni feldolgozásához elkülönített, csendes kis zugra van szükség, a nyüzsgés eltereli a figyelmet. Sok tehetős szülő hatalmas teret biztosít gyermekének a tanuláshoz, nem is sejtve, hogy ezzel a lehető legrosszabbat teszi. A tér tágulásával tágul a figyelem is, a koncentráló képesség veszít hatékonyságából.

A tanulósarok kialakításhoz alapvetően egy kényelmes íróasztal és szék szükséges. Ezen felül, ha az egész tanév során rendet akarunk a szobában, az íróasztal fiókjain kívül több tárolásra alkalmas helyre, polcokra, szekrényekre van szükség.

Elegendő tárolóhellyel az egész tanév során biztosítható a rend.
Elegendő tárolóhellyel az egész tanév során biztosítható a rend.

Fontos szempont a tárolók elhelyezése, hiszen a tanulási folyamat állandóan megszakad, ha eszközökért állandóan fel kell állni. Célszerű a tanulósarkot úgy kialakítani, hogy minden praktikusan a kezünk ügyébe kerüljön.

Ha módunk van rá, játsszunk a színekkel. A zöld árnyalatai megnyugtatnak, a rikító és a neon színek azonban frusztrálttá tesznek. Ha tehetjük, pasztellszínekkel dekoráljunk.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Iskolakezdésre hangolva
Next post Szóló szőlő, mosolygó alma…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük