A napfény és a jó idő beköszöntével ösztönösen vágyunk a szabadba, nem véletlenül. Szervezetünk sóvárog a D-vitamin után, amelyet a napi étrend tudatos összeállítása mellett napozással pótolhatunk. Ma már számos kutatással alátámasztott tény, hogy a D-vitamin komoly betegségek kialakulásától védi az emberi szervezetet.

Csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását. A Cancer Treatment Centers of America kutatási eredményei szerint, a mellrák kialakulásának 80%-os, a vastagbélrák 50%-os csökkenése érhető el D-vitamin pótlással.

Erősíti az immunrendszert. Többek közt a University of Colorado Denver School of Medicine is alátámasztotta azt a tényt, hogy a megfázások leküzdésében a szervezet D-vitamin szintje meghatározó jellegű.

– Ma már köztudott, hogy a csontritkulás ellenszere a D-vitamin, ugyanis segíti a kalcium és foszfor csontokba történő beépülését.

– Az autoimmun betegségek közül, a szklerózis multiplex igen ritka a trópusokon, nem véletlenül. Dennis Bourdette, az oregoni Neurológiai Klinika igazgatója szerint a napfény UV-sugárzásának hatására a bőrünkben található koleszterin közvetlenül D-vitaminná alakul át, ennek következtében a betegség napfényes területeken jellemzően nem alakul ki. Más autoimmun betegségek, a Crohn-betegség, a lupus, a rheumatoid arthritis, és a cukorbetegség mind megelőzhetők D-vitamin pótlással.

d_vitamin 2
– Vizsgálatokkal támasztották alá, hogy az izomgyengeség, a fájdalom, az egyensúly és az időskori csonttörések hatékony ellenszere a D-vitamin.

– Európai tanulmányok bizonyítják, hogy az agy kognitív funkciói fokozhatók D-vitamin bevitellel.

– A Medical College of Georgia kutatásokkal bizonyította, hogy a D-vitamin szint biztosítja az egészséges testtömeg fenntartását.

– Az asztma leküzdését kutatók a Harvard Medical School  vizsgálatai alapján bizonyították.

– A radioaktív sugárzások elleni védelem hatékony ellenszere a D-vitamin – jelentették be a New York-i Egészségügyi Minisztérium és mentálhigiénés szakemberei.

– Lineáris összefüggésre mutattak szakemberek a koraszülések, valamint az egyéb terhességi komplikációk és a D-vitamin szint között.

– A National Academy of Sciences 2012 szeptemberében tette közzé kutatási eredményeit, miszerint a tuberkulózis hatékony ellenszere a D-vitamin. A tanulmány kitért a szívroham, valamint a vérnyomással járó betegségek D-vitamin pótlással járó kezelésére.

A szervezet D-vitamin szintjének optimális meghatározására kutatások szerint nem áll rendelkezésünkre adat. Az minden esetre bizonyított, hogy túladagolása nem lehetséges, káros mellékhatása nem ismert. A természet elvégzi a maga dolgát. Mindössze annyi a teendő, hogy a napfény okozta negatív propaganda vészjósló üzenetei ellenére próbáljunk minél többet friss levegőn tartózkodni. Az UV sugárzás ugyanis, mint sok, egyébként hasznos dolog, csak túlzásokba esve károsítja szervezetünket.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post A jövő épületei
Next post Magyar asztrofizikusok felfedezése segíthet a világegyetem titokzatos hideg foltjának megértésében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük