Lukács Csaba újságíró Csíkszeredában egy kávéházban vetítéssel egybekötött előadás keretében számolt be észak-koreai élményeiről.

Lukács Csaba, előadásából megtudtuk, hogy újságíróként nem lett volna esélye bejutni Észak-Koreába, ezért a magyar Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként járt ott többedmagával. A megragadó előadásmód és a bemutatott fényképek által egy európai ember számára felfoghatatlan világ tárult a jelenlévők elé.

Lukács a többi között elmesélte: Észak-Korea az ellentmondások birodalma, ugyanakkor a külföldiek számára a világ egyik legdrágább országa is, az úgynevezett valutás boltban mindenhez hozzá lehet jutni. Persze oda az egyszerű nép fia nem léphet be. Megtudtuk, hogy az egészségügy helyzete sokkoló. A kórházakban áram és víz nincsen, egy egyszerű vakbélműtétet is érzéstelenítő nélkül hajtanak végre, melynek a végkimenetele természetesen rendkívül bizonytalan a páciens számára.

A tömegközlekedési eszközöket álcaháló fedi
A tömegközlekedési eszközöket álcaháló fedi

Az ikergyermekeket intézetekbe helyezik el és a szüleik egy évben egyszer-kétszer látogathatják őket. Mindezt az ottani hatalom úgy magyarázza, hogy a párt leveszi a terhet a szülők nyakáról. Érdekességként hangzott, hogy a fővárosi (Phenjan) emberek egyik „kedvenc” időtöltése a buszra való várakozás.

A mozdonyok, autóbuszok álcahálókkal vannak letakarva, a gaz imperialisták megtévesztése céljából. A fényképkészítés nem egyszerű feladat, hisz mindent ellenőriznek a felügyelők, és csak olyan helyeken lehet fotózni, ahol ezt megengedik. Megtudtuk, most divat lett Észak-Koreában a zöldövezetek kialakítása. Az egykor lebetonozott járdák egy részét feltörik és gyepet, bokrokat, fákat ültetnek. Zöldellő park is lett már kialakítva egykori betontér helyén. A fényképeken azt is láthattuk, hogy a füvet az arra kivezényelt emberek ollóval nyírják.

Az ázsiai országban érdekesen zajlik a halottak napja is. A családtagok az elhunyt hozzátartozó urnáját ilyenkor kiviszik a szabadba, majd később, vissza kell vigyék a hamvakat tartalmazó dobozt a központi urnatárolóba, ami azt jelenti, hogy az embereket még haláluk után is a párt birtokolja.

 

Forrás:itthon.ma

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Huszonöt éves a Csík zenekar – koncert a Művészetek Palotájában
Next post Felavatták gróf Esterházy János egész alakos bronzszobrát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük