Rendkívüli ajándékot ad a budapestieknek és az ide látogatóknak a főváros június 19-én, a szabadság napján. A dátum arról nevezetes, hogy 1991-ben ezen a napon az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.
Az ünnepség délelőtt az Újvárosházán kezdődik, ahol díszpolgári címeket adományoz – a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján – Tarlós István főpolgármester. A kitüntetettekkel az esti gálán újra találkozhatnak azok, akik részt vesznek az ünnep fényét emelő margitszigeti ajándékkoncerten.
A Margitsziget különösen fontos Tarlós István főpolgármester és a főváros vezetése számára; ezt mutatja, hogy az ünnepi koncert – és a Budapesti Nyári Fesztivál egyik – helyszínéül szolgáló, idén 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad felújítására a kormány támogatásával együtt idén és jövőre 700 millió forintot költenek. Idén a színpad és a nézőtér újult meg, és a tavalyi, a belső tereket érintő felújítás után a Víztorony külsejét is rendbe hozták.
Az ünnepi alkalomból rendezett  ingyenes hangversenyre immár második évben kerül sor a csodálatos, ősfákkal körülvett  Szabadtéri Színpadon este hét órai kezdettel. Ezen az estén a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, Takács-Nagy Gábor vezényletével először Mozart K 199-es G-dúr szimfóniája csendül fel a megnagyobbított, modernizált színpadról, majd Bizet-Scsedrin Carmen szvitjét hallhatja a frissen felújított nézőtéren ülő közönség.
Az ünnepi hangverseny előtt, délután 3 órakor kerül sor a felújított, barcelonai, mágikus típusúvá átalakított margitszigeti szökőkút ünnepélyes átadására. Kicserélték a teljes vízgépészeti rendszert, új megvilágítás készült, felújították az építészeti elemeket, és megújul a környező park is.  Új fényben ragyog majd a sziget patinás nevezetessége: a látványos vízjátékot sötétedés után fényjáték egészíti ki.
Az esti hangversenyre május 24-től térítésmentes jegyet lehet igényelni online a www.szabadter.hu oldalon, és személyes átvételi lehetőséggel a Szabad Tér Jegyirodában (Budapest, Nagymező u. 68.), valamint a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad pénztárainál nyitvatartási időben.
Azok sem maradnak hoppon, aki esetleg nem férnek be a hatalmas, közel háromezer fős nézőtérre, ugyanis a programot szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. a műemlék Víztornyot körülvevő Margit udvaron és a bejárattal szembeni külső területen elhelyezett kivetítők és hangfalak jóvoltából nagyobb közönség számára is elérhetővé teszi a világszínvonalú műsort.
A megjelenteket Tarlós István főpolgármester köszönti, aki bemutatja Budapest új díszpolgárait, majd a kitüntetettek pályájáról készült rövidfilmeket vetítenek. Az ünnepség háziasszonya Radó Denise lesz.
A különleges rendezvényre sűrített buszjáratokat indít a BKK.
A rendezvény szervezője a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft., Bán Teodóra ügyvezető és művészeti vezető.
Címlapfotó: Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédet tart a tavalyi rendezvényen
Forrás:budapest.hu
magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Délvidék – Szabó Angéla: Templomkerti nyomor
Next post Klasszikus, aszimmetrikusan feltűzött frizura

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük