Ha az élelmiszernek nevezett, különlegesen finom készítményektől eddig nem sikerült megbetegedni, a gyógyszerektől és a rendkívül egészségesnek nyilvánított vitaminoktól biztosan. Sokat “fejlődött” a világ ipara és mezőgazdasága, de minden kizárólag a profitszerzés irányába.

Napjainkban egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy ami finom, az nem feltétlenül egészséges, sőt, ami “egészséges” az joggal feltételezhetően káros szervezetünkre.

Fogyasztunk sok zöldséget és gyümölcsöt, átalakult a konyhatechnológiánk, kiiktattuk a sok zsírt étrendünkből, aggódunk a koleszterin szint miatt, csakhogy elérkeztünk arra a pontra, hogy minden kapható “élelmiszer” gyanús, és gyakorlatilag nincs biztos forrás, ahonnan érdemes beszerezni a mindennapi betevőt.

Kézenfekvő megoldás a saját termesztés, csak ugye a városi aszfaltot elég körülményes lenne felszántani, felásni, kapálgatni. Emellett számolni kell a felvállalt munka mennyiségével, ami talán a létfenntartáshoz szükséges jövedelem megszerzéséhez is éppen csak elég. Máskülönben, ha lenne hol, az egész napi munka után, mikor is kapáljunk?

Ha még nincs semmilyen betegségre utaló jel, egyszerűbb beszaladni a patikába, és mű vitaminokat szedni egészségünk megőrzése érdekében, csakhogy szinten tartsuk azokat a fránya létfontosságú elemeket, adalékanyagostól, mellékhatásokkal, mindenféle nyavalyájával együtt.

Mindennapos kétfogásos ebédről szó sem lehet, mit szól a főnök? Szedjük a stresszoldó műanyagokat, újabb mellékhatásokkal, stb. Aztán pedig tegyük hozzá, az éhbér is igen kevés a mindennapi főzicskézéshez. Nem két fogáshoz, de még egyhez is. Azért persze erőlködünk, legalább egy héten egyszer-kétszer esténként összerittyentünk valamit. Na, nem méregdrága bioboltos alapanyagokból, csak olyan közönséges, “rendkívül egészségesnek” nyilvánított, ki tudja honnan származó vegyszeres, hormonkezelt, stb. zöldségekből, húsokból.

Hihetetlen erőfeszítéseket teszünk a propaganda által közvetített egészség megőrzésért. Napi 10-12 óra munka után, hullafáradtan gyötörjük testünket testmozgással, holott már csak a jól megvetett ágy hiányzik. Egyszerűen, egyetlen porcikánk sem vágyakozik fizikai erőlködésre, csak egy jó kiadós alvásra.

Ha pedig az influenza, vagy más nyavalya mégis leszedett a lábunkról, a mutáns vírusok, baktériumok leküzdésében “segítenek” a gyógyszerek, természetesen nem kevés mellékhatással. Aztán jönnek a komolyabb betegségek, végül a kórház, garantáltan nem emberközpontú és gyógyító kezelésekkel.

Egyelőre úgy tűnik, zsákutcába tévedtünk, a jelenlegi társadalmi helyzet ugyanis teljesen alkalmatlan a valódi egészséges életre. Azt legfeljebb vidéken lehet még nyomokban megtalálni, ahol minden tevékenység az önellátásról szól, az élelmiszerek megtermelésétől kezdve a gyógynövények használatának bevezetésén át, a vegyi anyagok totális kiiktatásáig. A fejlődés útja tehát mintha megtorpant volna, valami azonban megkezdődött.

Egyre nagyobb a felismerés: az egészséges emberi élet megőrzése fontosabb, mint a pénzhajsza és a “méregipar” zsebének megtömése.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Heraldika
Next post Petőfi Sándor: Megint beszélünk s csak beszélünk…

One thought on “A méregipar tündöklése és hanyatlása”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük