A tíz év körüli gyerekek már nem ismerik a 70-80-as évek találmányát, a walkmant. Kétségbeesetten keresgélik az érintőképernyőt és fogalmuk sincs, hogyan lehet megszólalásra bírni a szerkezetet. Ma úton, útfélen bedugott fülű emberekbe botlunk, akik szemmel láthatóan, igyekeznek tudomást sem szerezni embertársaikról.

Sokat töprenghetünk azon, hogy vajon a jelenség elszomorító-e, vagy az intim szféra maximális megőrzése a haladás útja-e, tény azonban, hogy a mai, különösen a nagyvárosi ember nem szívesen vesz tudomást embertársairól. Inkább meredten bámul a semmibe és élvezi a high tech kínálta gyönyört. Nem volt ez mindig így. Voltak idők, amikor az emberek keresték egymás társaságát, nem fordították el fejüket, inkább barátságosan közelítettek és eszmecserét folytattak.

Az amerikai tizenéves gyerekeknek fogalma sincs arról, hogyan szólaltatható meg a walkman. - Fotó: Daily Science
Az amerikai tizenéves gyerekeknek fogalma sincs arról, hogyan szólaltatható meg a walkman. – Fotó: Daily Science

Nem is olyan régen, a hetvenes évek végén, robbanásszerűen tört be a piacra a walkman. Valahol itt kezdődött a külvilág kizárása az életünkből. A zenerajongók utcára vitték kedvenc slágereiket, a környezet pedig fellélegzett, hiszen nem bömbölt a sajátságos ízlésre deformált zene. A walkman használatával lépten-nyomon, szó szerint süket fülekkel találkoztunk. Ma sincs ez másképp, csak éppen a szerkezet haladt a korral.

Hazánkban, a szekrények, fiókok mélyén még ott lapul a walkman. Jó szokás szerint ugyanis. a valamikor cseppet sem olcsó kütyütől nem szívesen váltunk meg, másrészt viszont, a mai napig jól működő lejátszókat kínos lenne használni az “okostelefonok” korában. A technika fejlődése és a fogyasztói elvárások hihetetlen gyors ütemben nőttek. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az amerikai tizenévesek ma már gyakorlatilag semmit nem tudnak kezdeni a walkmannel. Bájosnak is nevezhetnénk, ahogy a gyerekek a szerkezet megszólaltatásával küzdenek, a feltárt probléma azonban túl komplex és igen mélyen elgondolkodtató.

A rideg társadalmi kapcsolatok, az általános műveltség hiánya, a jelenkori legmagasabb technikai színvonalú vívmányok bármi áron történő beszerzése, a szenzációéhség és a legmodernebb marketing propaganda összetetten mind benne van a néhány éve még oly népszerű walkman kicsi műanyag dobozában.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post 86 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember
Next post A tárogató bekerült a Magyar Értéktárba

One thought on “A külvilág kizárása a walkman korszakában kezdődött”

  1. Valamelyik nap éppen ezen gondolkodtam és hasonló elhatározásra jutottam. Rendkívül bosszantónak tartom ezt a távolságtartó közönyt, ami odáig fejlődött, hogy simán átlépnek például egy járdán elesett embertársukon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük