A hunzák nem dobják el a barack magját

Befőzéskor örülünk, ha a lekvárok, befőttek végre a polcokra kerülnek. Hámozva, magozva a barack a lábasban rotyog, a magja pedig leginkább a szemétbe kerül, nem is sejtve, hogy mekkora kincstől fosztjuk meg magunkat.

A hunzák a barack magját olyan nagyra értékelték, hogy fizetőeszközként használták. A Hunza völgye az azonos nevű folyó mentén terül el, 6000 méternél magasabb hegycsúcsok között. A z éghajlati viszonyok a sárgabarack termesztéséhez kiválóak. Atilla népéből kivált, ős magyar rokonaink termesztik és igen nagy mennyiségben fogyasztják a sárgabarackot és annak kincsét, a magját. A barackot frissen és szárítva is fogyasztják, ételeiket pedig a barack magjából préselt olajjal készítik. A hölgyek arcuk ápolására is használják a magját.

Hunza-sargabarack

A hunzák földjét úgy is hívják, hogy „a völgy ahol örökké élhetsz”.  Az itt élő emberek a mai napig hosszú életükről híresek, betegségektől nem szenvednek, asszonyaik szépséges és gyönyörű sima bőrűek. A hunzák a XX. századot megelőző időkben akár 160 évig is éltek. A hunza népcsoport tagjait nem sújtják úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.

PAK: High Altitude Lifestyle Appears To Promote Longevity

hunza-7

Tudományos magyarázatokra bőven találunk szakirodalmat, amelyek közül dr. Krebs elmélete a legelterjedtebb: az általa elnevezett a B17 vitamin fejti ki egészségünkre jótékony hatását. A B17 vitamin pedig benzaldehidből, ciángyökből és diszacharidból áll. Az elmélet szerint tehát a barack magjának ciántartalma nem mérgező.

barack

Érdemes befőzés után félretenni a magokat, szárítás után pedig megtörni. Igazán finom és egészséges rágcsálnivaló csemegét tehetünk el akár télre is.

barackmag

magyarno.com

 

 


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hosszú idő telik el, amíg a parlagfű újra az "istenek eledele" lesz

hét júl 29 , 2013
Hosszú idő telik el, amíg egy téves állítás ellentetje elterjed a köztudatban. Az Ambrosia artemisiifolia, azaz az „istenek eledele” gaznak kikiáltott, egészségünkre ártalmas növény. Márpedig gaz csak az emberekre jellemző titulus, ugyanis van rendes ember és gazember. Növények között pedig gyomnövény és kultúrnövény kategória ismert. A gazemberek pedig nagyon is […]