Retyezát 2014 néven katona-búvár expedíció indul a Dél-Kárpátok legmagasabb tavának, a romániai Bukura-tónak a kutatására, melynek során a búvárok merüléseket hajtanak végre, s különböző vizsgálati anyagokat gyűjtenek.
A felszínre hozott minták tudományos elemzéséből egyebek közt az utóbbi néhány tízezer év során bekövetkezett éghajlati változásokról kaphatunk képet – mondta el az expedíció céljáról Magyari Enikő tudományos főmunkatárs.
A Bukura-tó az erdélyi Retyezát-hegység legnagyobb tengerszeme.
Bukura-tó. Fotó: FotóházAz augusztus 25. és szeptember 5. között zajló kutatást a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének (MTA Atomki) munkatársai és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 10-fős búvárcsapata végzi – derült ki a pénteken tartott sajtótájékoztatón.
Fülöp Zsolt, az MTA Atomki igazgatója elmondta, hogy a lövészdandár búvárjaival való együttműködésnek köszönhetően olyan kutatásokat fognak végezni a Bukura-tó alján, amelyhez az eszközök csak a honvédségnél állnak rendelkezésre.
Takács Attila, a lövészdandár parancsnoka arról számolt be, milyen kihívást jelent a búvároknak a tíznapos expedíció. Elmondásából kiderült, a Bukura-tó 2040 méterrel van a tengerszint felett, és 17 méter mély. Az expedíciót támogatja a Honvédelmi Minisztérium és a dandár elöljárói is, beszerezték további a merülési engedélyt Romániából is. Legfontosabbnak a biztonságos merülést tartják, hiszen az expedíció olyan körülmények közt zajlik, amely próbára teszi a búvárokat. A magashegyi tó mellett a mélység és a 2-5 Celsius fok közötti hőmérséklet, a csökkent oxigénmennyiség is kihívást jelent majd a helyszínen. A búvárok feladata lesz fúrási feladatok végzése a meder alatt 6 méterrel, részletezte a parancsnok.

A MH 5. Bocskai István Lövészdandár által közreadott felvételen a majdani vizsgálati anyagokat elemző laboratórium. Fotó: Mh 5. Bocskai István Lövészdandár / Cs. Sárkány Beáta szkv.
A MH 5. Bocskai István Lövészdandár által közreadott felvételen a majdani vizsgálati anyagokat elemző laboratórium. Fotó: Mh 5. Bocskai István Lövészdandár / Cs. Sárkány Beáta szkv.

Az elmondottakhoz Miklós Bence zászlós hozzátette, hogy két és fél hónapos fizikai, elméleti és gyakorlati felkészítésen vettek részt, de foglalkoztak mederfelderítéssel, tájolási és víz alatti keresési-kutatási feladatok végrehajtásával is, amit hamarosan “élesben” végezhetnek.

Mh 5. Bocskai István Lövészdandár / Cs. Sárkány Beáta szkv.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a magyar tulajdonú COOP két vezetője
Next post Pirosban ellenállhatatlanul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük