A Ceres törpebolygó körüli pára víz létezésére utal

A Ceres törpebolygónak jeges a felszíne és légköre is van – adta hírül a NASA. A Mars és a Jupiter között keringő bolygó körül a Herschel űrszonda vízpárát mutatott ki.

A törpebolygó a Mars és a Jupiter fő aszteroida övében keringő legnagyobb kerekded objektum, amely a Naprendszer bolygóinak szokásos méreténél kisebb, az aszteroidáknál viszont jóval nagyobb.

ceres

A kutatók szerint, a Ceres körüli vízpára kialakulásához a bolygón feltétlenül jégnek kell lenni, amely a hőmérséklet emelkedésével értelemszerűen vízpára formájában távozik a felszínről. Az űrszonda 2015 tavaszán fogja teljesen megközelíteni a 950 kilométer átmérőjű bolygót, így pontosabb képet kaphatunk majd kialakulásáról, összetételéről.

Fotó: illusztráció, a
Ceres törpebolygó a Mars és a Jupiter aszteroida övében – NASA

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A télikabátok a szekrény mélyén várnak a következő télre

pén jan 24 , 2014
2013/14 telén eddig igazán kellemes időjárásban volt részünk, komolyan nem kellett védekeznünk a hideg ellen. A vastag bélésű télikabátok többnyire a szekrény mélyén várnak a következő télre, az idei divat ennek megfelelően, csak nyomokban emlékeztet a szigorú hidegre. Szűk szárú nadrágokhoz a derékig, vagy comb középig érő kiskabát jó választás. […]