A homoktövis terebélyes bokra sok kertben megtalálható. Erőteljes növény, amelynek sárgás-piros vagy piros bogyói nagy vitamintartalmukkal gazdagítják étrendünket.
homoktovis1A bogyók húsából dzsem, lekvár, üdítőital, a magjából igen értékes olaj készíthető; ez utóbbit gyógyászati célra használják.

A homoktövis termése augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Savanykás gyümölcse dércsípetten – csakúgy, mint a csipkebogyó – válik igazán édessé. A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. E-vitamin tartalma pedig magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Emellett található benne A-vitamin, almasav és mannit, valamint zsíros olajok és flavonoidok.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Nyáron kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre.
Télen sem feledkezzünk meg használatáról! – magas C-vitamin tartalma megvédhet minket a kellemetlen megfázástól.

Nyersen is ehető, de nem ez a jellemző fogyasztási forma. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé és olajtermék formájában fogyaszthatjuk. A gyerekek leginkább a gyümölcslevet és a dzsemet kedvelik, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezzel a felnőttek is így vannak.

Ez a két feldolgozási forma különösen azért kedvelt, mert a homoktövis mellett más gyümölcsök is megjelennek. Igaz, ennek inkább élelmiszertechnológiai oka van, ugyanis a homoktövis gyümölcse – hasonlóan a citromhoz – savas és ezt ellensúlyozni kell más gyümölcsökkel.
A kíváncsi, próbálkozó szellemű fogyasztóknak azért mindenképpen ajánlom a bor és a likőr megkóstolását is, igazán finomak!

Bármilyen gyümölcsös turmixot feljavíthatunk egy maréknyi homoktövissel, mellyel nagyban megnövelhetjük az ital C-vitamin tartalmát.

Járjatok egészséggel!
homoktovisVisy Katalin

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Csíksomlyói történet- Ős-Tenről, Erdélyről, a magyarokról, a székelyekről, és a csodákról
Next post 1889. június 27-én a Városligetben megnyílt az első állandó budapesti cirkusz

One thought on “A C-vitamin királynője: Homoktövis”

  1. Szedése kesztyűben ajánlott! Valóban kitünő, minen formában. Nyilván azért viszik tömegével a németekhez, hogy onnan, feldolgozott formákban, méreg drágán itt eladják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük