A titokzatos álomfejtés

Mit jelent az álomban az ördög?

ordogAz ördög titkos vágyak, érzések hordozója, amiket az álmodó tudatosan elutasít, mégis a lelke mélyén fontosak számára, irányítják az életét, esetleg még károsan is hatnak rá. A túlzottan erkölcsös emberek esetében az ördög intő jel lehet arra vonatkozóan, hogy természetes énjüket elnyomják, pedig inkább fel kellene azt szabadítaniuk azt magukban, hogy teljes életet tudjanak élni. Akit álmában megszáll az ördög, az a valóságban nem elég fegyelmezett, gyakran nem képes uralkodni magán, és nincs tekintettel másokra. Az ördög az álomban az ember szenvedélyes, részének megtestesülése, melynek pozitív vagy negatív értelmét az álmodó személye, múltja, jelene és a jövőt illető elképzelései határozzák meg.

Mit jelent az álomban a szülés?

pregnant woman having backacheMire figyelmeztet az álomban a gyerekszületés, a koraszülés és a születési rendellenesség? A várandósság, a szép és a csúnya csecsemő? Mit jelent az alvó, a lázas, a síró csecsemő? Az etetés, a pelenkázás?

A szülés az álomban a legritkább esetben jelent valóságos gyermekszületést, inkább az újrakezdés lehetőségére hívja fel a figyelmet, melynek során a személyiség fejlettségét tekintve magasabb szintre kerülhet. A koraszülés, a születési rendellenesség azt jelzi, hogy egy ötletnek vagy a fejlődésben való előrelépésnek még nem jött el az ideje, még kudarccal végződne a cselekvés.

Az álombeli csecsemő valódi gyermek utáni vágyat fejez ki, illetve terhességgel, szüléssel is kapcsolatban állhat. Az álmodó éretlenségét, gyerekességét is jelölheti. Azt jelenti, hogy bizonyos jellemvonásai még nem fejlődtek ki kellőképpen, és tudatosan kellene azokat fejleszteni. Arra is utalhat, hogy az álmodónak bele kellene kezdenie valamilyen új dologba. Tudat alatt a biztonság utáni vágyat is formába öntheti. Aki álmában várandós, az a valóságban terheket visz, és fáradságos úton éri el célját. A szoptatás a kötelességteljesítés fontosságát sugallja, még ha ez nehezére is esik az álmodónak. A szép arcú újszülött harmonikus barátságot jelent. A csúnya csecsemő jellembeli negatívumokat tár fel, amelyeken az álmodónak javítania kell. A halott csecsemő arra figyelmeztet, hogy az álmodónak egy feledésbe merült dologra emlékeznie kellene, mert lényeges. Az alvó csecsemő azt jelenti, hogy jól alakulnak a dolgok, míg a beteg csecsemő ennek az ellenkezője. Csecsemőt etetni annyit tesz, hogy a külvilág elismerését fáradságos munkával lehet megszerezni. Ha a csecsemő sír, csalódás várható. A lázas csecsemő lelki szenvedést okozhat. Ha valaki álmában csecsemőt hoz a világra, akkor az élete új fordulatot vehet, vagy olyan ötlete támadhat, amely jó irányba terelheti. A pelenkázás jót jelent, a pelenka tartalmáról pedig köztudott, hogy szerencsét hoz.

Mit jelent az álomban a halál?

halalA halállal kapcsolatos álmok nem valós halálesemény bekövetkezését jelzik. Ez az álomkép arra figyelmeztet, hogy az álmodó érzései, gondolatai és szándékai veszendőbe mehetnek, ezért élete valamely területén tudatos változtatásra van szükség.

A halálhír arra a személyre hívja fel a figyelmet, akiről ez a szörnyű hír szól. Ha még él az illető, akkor az álmodónak a hozzá való viszonyulásán, a viselkedésén kell változtatnia. Ha régen elhunyt személyről van szó, akkor az az illető valamilyen értelemben segítséget nyújt, tanácsot ad az álmodónak, ahogy az életben is tenné. A halálhír az álomban tehát egy jótétemény. Más esetben jelentheti azt is, hogy az álmodó szomorú hírt fog kapni. Ha álmában ő mondja a rossz hírt, akkor nem túl örvendetes feladattal bízzák meg.

A halálos ítélet azt sugallja, hogy az álmodónak változtatnia kellene az életszemléletén. Ha egy közei hozzátartozóját ítélik halálra, akkor akár az álombeli halálhírnél, a vele kapcsolatos véleményét kell felülbírálnia, és más szemszögből kellene őt megítélnie, mint korábban. A halvaszületés az álomban közelgő baj lehetőségére figyelmeztet.

A halott ember az álomban egy életszakasz végét szimbolizálja, ami az álmodónak gondot okoz, azonban némi támogatással túljuthat rajta. Egy halottat élőnek látni arra utal, hogy az álmodó helyzete valamilyen szempontból jobb, mint ahogy ő azt hiszi.

Mit jelent az álomban a lépcső?

lepcsoMit jelent, ha álmodban felfelé vagy lefelé mész a lépcsőn? Ha leesel a lépcsőről? Ha lépcsőn ülsz? Ha csigalépcsőn haladsz?

A lépcső az álmodó személyiségének területeit köti össze. A lépcsőn való felfelé menés szimbolizálja a magasabb tudati szintekre való feljebb jutást. A lefelé haladás jelentése nem negatív, inkább azt jelzi, hogy az álmodó jelenlegi helyzetében enyhülés várható, ettől a lélek is oldódni fog, és az álmodó élete új, kedvezőbb irányt vehet. A fel- és lejutás könnyű vagy nehéz foka jelzi a változással járó problémák mértékét.

Aki álmában leesik a lépcsőről, irigységgel, gyűlölettel találkozhat. Aki a mélybe zuhan, fájdalmas kiábrándulásra számíthat. A széles lépcső, amelyen könnyű haladni, bőséget és dicsőséget ígér. A lépcsőn való üldögélés azt jelenti, hogy az illető eléri célját, de lassabban, mint gondolja, ezért türelmesnek kell lennie. A csigalépcső arra int, hogy az életben nem minden helyzetben egyszerű a felfelé jutás.

Mit jelent az álomban a ház?

haz (3)A ház magát az álmodó személyét, testi és lelki egységét jelenti. A nő számára a jelenlegi lelkiállapotát mutatja meg, míg a férfi esetében inkább a szakmai élettel kapcsolatos ambícióra és biztonságra utal.

Lényeges a ház külső állapota. Ha meg van rongálódva, akkor az álmodó tervei között olyan szerepel, amelyet helytelen volna megvalósítani. A rozzant ház meggyengült egészséget is jelezhet.

Ha álmában valaki az egyik szobából átmegy a másikba, az a valóságban is helyváltoztatást jelent. A pincében való elbújás tudattalan, rejtett vágyakat sejtet. A konyha a nőiséget szimbolizálja, a lelket érő hatások feldolgozásának helye. A nappali a kikapcsolódás, a pihenés helyszíne. Ha az álmodó valahová nem tud bemenni, akkor az élet bizonyos területein akadályok, gátlások nehezítik az előrejutását. Ha ismeretlen, üres helyiségbe lép, akkor új tapasztalatokra tehet szert, amelyek révén bővítheti látókörét.

A tető az álomban az agyat védő koponyacsonttal azonos, vagyis a tudatosságot, a szellemi állapotot szimbolizálja. A megrongálódott tető közelgő veszélyre hívja fel a figyelmet. A cserepek hiánya azt jelzi, hogy az álmodó érzelmi támadásnak van kitéve. Aki a tetőn állva szép tájat lát, örömben lesz része. Ha a tető meggyullad és fekete füst borítja be, az rosszat sejtet. Ha viszont fényes lángokban áll, az sikert jelent. A lángoló tető elfojtott vágyak, fantáziák megnyilvánulási formája is lehet.

A fürdőszoba a lélek tisztaságát és a legintimebb gondolatokat és időtöltési formákat tükrözi vissza. Aki sokszor álmodik fürdőszobáról, azt foglalkoztatja lelke megtisztításának módja, változtatni szeretne életmódján. A fürdőszoba vizének tisztasága vagy zavarossága a psziché késztetéseit, vágyait, félelmeit jelképezi.

Az étkező az emberi érintkezés, a társasági lét helyszíne. Az álomban fontosak az evés körülményei: mit, miből és hogyan, milyen hangulatban esznek az álom szereplői.

Az ablak szintén a tudat által nem érzékelhető tartalmakat sejteti. Ha az álmodó kívülről látja az ablakot, akkor váratlan esemény előtt áll, olyasmi történhet vele, amire nem számít. A nyitott ablak arra utal, hogy az álmodó véleménye egy fontos dologgal kapcsolatban pozitívabb is lehetne. Ha valaki kinéz az ablakon, az a jelenben nehézségeket jelent, de a jövőt illetően van ok a bizakodásra. Kiesni az ablakon olyan szerencsétlenség, amelyben az illető külső segítségre nem számíthat. Aki az ablakon bemászik, arra konfliktus, veszteség vár. A törött ablak rágalom lehetőségére figyelmeztet, ami a jelenben megelőzhető. 

A garázs a pillanatnyi fizikai és a lelki kondíciót jelképezi. Sokat elárul, ha álmában valaki a garázsban elindítja vagy leállítja az autót.

A hálószoba a pihenés, a szexuális élet, a születés és a halál helye. A ház legintimebb belső helyisége. Pontosabb jelentését az álmodó aktuális élethelyzete, érzelmei határozzák meg, és tovább árnyalja a képet, hogy saját magát látja vagy valaki mást lát a hálószobában valaki.

Miért tartják sokan szerencsétlen napnak a pénteket?

pentekJézus a keresztények szerint pénteki napon halt meg, ezért sokak hite szerint a pénteki nap balszerencsét jelent. A keresztre feszítésről való megemlékezés is  Nagypénteken történik. Egyes vallásos dokumentumok Jézus halálának napját i. sz. 33. április 3-ra, péntek estére teszik. Az, hogy kora vagy késő este állt be a halál, kétséges, mivel a zsidóknál a nap vége régen a naplemente időszakára esett.

Mit jelent az álomban a zuhanás?

zuhanasKülönböző helyeken, különböző szituációkban fordul elő: szikláról, hegyről, háztetőről le, ágyból ki stb. Több magyarázata is van a dolognak. A racionálisabb megközelítés szerint a napi feszültség és stressz feldolgozásáról van szó, mely sok esetben izomrángással jár együtt, ezzel az összegyűlt feszültség felszabadul és álom képében zuhanásként éli meg az ember. Ha a lélek rejtelmeit kutatjuk és az üzenetet keressük az álombéli zuhanás hátterében, akkor meg kell említenünk az elhagyatottság érzését, illetve az érzelmi támasz, stabilitás hiányát, melyek akár tudattalanul is megjelenhetnek. A „kicsúszik a lábam alól a talaj” álombéli megjelenése. A részletes elemzéshez viszont több támpontra is szüksége van a szakembereknek, hiszen korántsem mindegy az, hogy honnan hová zuhanunk és hogy egyáltalán megérkezünk-e valahová.

Mit jelent az álomban az üldözés?

uldozesKét eset lehetséges: mi üldözünk valakit, vagy minket üldöznek. Ez utóbbi a gyakoribb és jelentéséhez olyan feszültség, szorongás köthető, melytől meg akarunk szabadulni. Ennek kiváltó oka lehet akár egy félelmet, rossz érzést keltő ember, egy kialakult kellemetlen szituáció, vagy olyan helyzet, melyet nehezebben tudunk megoldani, és ez a lelkünkben is ott hagyja kézjegyét. A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinek ez az álom rendszeresen visszatér, az próbáljon szembefordulni azzal, aki üldözi.

Ha mi magunk vagyunk az üldözők, akkor azon kell elgondolkodnunk, hogy mi az a dolog, amit nagyon el szeretnénk érni, hiszen ehhez az álomhoz többnyire ez társítható.

Patricia Garfield világhírű álomfejtő és pszichológus ötszáz ember álmait elemezte és több mint 80 százalékuknál tapasztalt üldözéses vagy támadásos álomképeket, ez a jelenség tehát nagyon gyakori.

Nyilvánvalóan gyermekek esetében egy-egy keményebb dolgozat, vizsga előtt természetesnek mondható, hiszen az ezzel kapcsolatos szorongások, izgalom megjelenik az álomban is.

Felnőttek esetében gyakran a munka, a munkahelyi feszültség, stressz nyilvánul meg így. Gyakran megesik, hogy egy keményebb nap után még éjszaka sem tudja lerakni az ember a munkát, ezzel meghiúsul a pihentető alvás. A nap folyamán felgyülemlett feszültségnek valahol szabadulni kell…

Mit jelent az álomban a repülés?

repulesA nappali szabadságvágy éjjeli kivetüléséről beszélünk, jelentése a szabadulni akarás, a kötelékek hátrahagyása. Repülni szabadon, mint a madár… Patricia Garfield szerint az élmény gyökere az, amikor gyerekkorunkban a szüleink játékosan a levegőbe dobáltak bennünket. Ez az euforikus, boldog időszak végigkíséri az életet és időről időre az álmokban nyilvánul meg.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bíró László József, a golyóstoll feltalálója

hét ápr 25 , 2016
78 évvel ezelőtt, Bíró László József Argentínában, szabadalmaztatta a véglegesített technológiájú, ma is használt golyóstoll változatot. A Bíró-féle golyóstoll gyorsan elterjedt, például az U.S.A. hadserege 20000 darabot rendelt. A gazdaságos és megbízható golyóstollak gyártását a hosszas kísérletezés mellett a modern kémia és a huszadik századi precíziós gyártás tette lehetővé. A […]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás