86 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Szabó György, vagy, ahogy sokan ismerik „Gyuri bácsi, a bükki füvesember” nagymamájától Bori nénitől, a mindentudó javasasszonytól tanulta tudományát, melynek segítségével már hosszú évek óta gyógyít beteg embereket. A mindenféle káros kemikáliákat tartalmazó méregdrága pirulák helyett a természet csodálatos ajándékait, a legkülönfélébb gyógynövényeket, és azok keverékeit, főzeteit használja fel gyógyítás céljából, és egészségünk megőrzésére.

gyb02Gyuri bácsi gyermekkora óta járja az erdőket, mezőket, és gyűjti a gyógynövényeket, „melyek készségesen feltárják neki titkukat”. A füvesember több mint százötven féle gyógynövényt ismer, és alkalmaz a legkülönfélébb betegségekre; még a sokak életét megkeserítő cukorbetegségre is talál gyógyírt. Gyuri bácsi túl van a nyolcvanon, de egészsége makulátlan, duzzad az életerőtől. Ha épp nem a Bükkben barangol, előadásokat tart országszerte, vagy épp könyvet ír a különféle növények gyógyító hatásairól, esetleg egészségnaptárt készít. Tudását lányának Zsuzsának adja át, aki majd továbbviszi az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget.

Gyuri bácsival és lányával, Zsuzsával a budapesti egyesületi irodában ültünk össze egy kellemes hangulatú tartalmas beszélgetésre, ahol sok mindent megtudtam a füvesember múltjáról, jelenéről, tapasztalatairól, és hasznos tanácsokkal szolgált az egészségünk megőrzésével, az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Mindenekelőtt elismerésemet és tiszteletemet szeretném kifejezni munkásságával kapcsolatban. Emberek ezrei köszönhetik Önnek egészségüket, élnek gyógyszermentesen, a természet adta gyógynövények jótékony hatásait élvezve. Rengetegen látogatnak el az előadásaira, fogadják meg tanácsait, és élnek egészségesen, nyavalyáktól mentesen.

Meséljen az életéről, gyermekkoráról. Mikor, hogyan került kapcsolatba a gyógynövényekkel?

„A nagymamám révén már nagyon korán, hatéves koromban kerültem kapcsolatba a gyógynövényekkel, de a természettel még korábban, négy éves koromban. Miskolcon születtem a Forrásvölgyben, édesanyám szerint folyton elszöktem otthonról, de nem a városba mentem, mint a többi gyerek, hanem a természetbe, mert ott éreztem magam igazán jól. Ennek kapcsán nagymamám kezdett el velem foglalkozni, aki Sajókazincnak volt a javasasszonya. A nagypapa halála után nagymama hozzánk költözött, és keresett valakit, akinek átadhatja azt a tudást, amit az ősöktől kapott. Engem választott a hat gyerek közül, mert a többieket nem érdekelte annyira a természet, mint engem. Hál’ istennek nekem is van már utódom – mosolygott Gyuri bácsi lányára Zsuzsára -, őt is érdekli a természet, bár gyerekkorában annyira nem, mert ha tetszett neki, ha nem, jönnie kellett az erdőbe velem, amikor mentünk gyűjteni. De egyre jobban megszerette, és meg is jegyezte a gyógynövényeket. Abban nőttem fel – vette át a szót Zsuzsa -, hogy minden nyáron jártunk kirándulni a Bükkbe, tulajdonképpen mi ott nyaraltunk. Sátortáborra emlékszem, gyűjtögetésekre, beszélgetésekre. Felnőttként – bár nem lakunk együtt -, gyakran találkozunk személyesen is édesapámmal, eljárok az előadásaira, asszisztálok, és figyelek, mindig tanulok tőle. Már több mint tíz éve dolgozunk együtt, de mindig mond valami újat.”

Mi volt az eredeti szakmája Gyuri bácsi?

„Az eredeti szakmám kereskedő. 1942-ben könyv, papír-írószer kereskedőként mentem el tanulónak a polgári után, de abban az időben kinek kellett a könyv? Ezért muszáj voltam áttérni élelmiszerkereskedelmi szakra, és gyakorlatilag ebből a szakmából mentem nyugdíjba. Közben katonakoromban egy meteorológiai időjelző tanfolyamot végeztem, majd ott egy technikumot is csináltam. Később, felnőttoktatás keretein belül kereskedelmi főiskolát végeztem áruforgalmi szakon.”

Úgy tudom túrákat is szervez a Bükkben, melyek alkalmával bemutatja az érdeklődőknek a legismertebb gyógynövényeket természetes élőhelyükön. Mik a tapasztalatai a túrákkal kapcsolatban? Vannak visszatérő túrázók is?

„Nagyon jók a tapasztalataim, visszatérők is vannak. Van, aki hétszer volt! Én a hetedik alkalommal meg is kérdeztem tőle, hogy mondok én még magának valami újat? A válasza az volt, hogy igen, minden alkalommal tanulok. Van egy bemutató kertünk, itt kezdjük a túrát. A látogatók megnézik a növényeket, megtapogatják, megszagolják, majd utána kimegyünk a természetbe, ahol be is gyűjthetik ezeket a növényeket. Természetesen kísérő is megy a túrázókkal, aki figyel, nehogy véletlenül valamelyik növény hasonmását szedjék le a túrázók. Nekem a legnagyobb öröm az, hogy már az első alkalommal a Természetgyógyászok Szövetségétől két ember is eljött; az elnök, és a felesége. Majd később még háromszor is visszatértek! Sok orvos, és gyógyszerész látogat el a túrákra, de előre nem mondják meg hogy mi a szakmájuk, mindig az utolsó napon tudom meg, hogy ők valójában mivel is foglakoznak, és mindig megköszönik a lehetőséget.”

Az orvosok általában szkeptikusak szoktak lenni az alternatív gyógyászattal, a természetes gyógymódokkal kapcsolatban. Ezek szerint oldódik ez a kétely?

„Olyannyira oldódik, hogy az Egészségügyi Világszervezet már évtizedekkel ezelőtt egy kongresszuson javasolta az orvosoknak, kormányoknak, tudósoknak a népi gyógyításban lévő tudást, és itt nem csak a gyógynövényekről van szó, hanem az akupunktúráról, akupresszúráról, gyógymasszázsokról, általában a természetes gyógymódokról. Legutóbb, 2008. november 8-án a pekingi nyilatkozatban mindezt hat pontban foglalták össze. Ami nagyon érdekes még, hogy a Pécsi Orvostudományi Egyetem, és a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetem orvosai karöltve kutatták Erdélyben a székelyeknél és a csángóknál, hogy miket használnak a rákos betegségek megelőzésére, és gyógyítására. Tehát elindult valami magasabb körökben is a természetes gyógyászat alkalmazása terén.”

Vannak olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten a rákos betegségek megelőzésre, illetve kezelésére használhatóak?

„Hogyne, természetesen több is van. Ilyen például a fehér fagyöngy, melyből injekciót készítenek, ami gyógyítja a rákot. De a diólevélből is állítanak elő hasonló gyógyszereket. Maga a diólevél főzete, teája is nagyon hatásos a daganatokkal szemben. Nem vagyok híve a kemoterápiának és semmilyen vegyi anyag szervezetünkbe juttatásának, de kiegészítésképpen alkalmazhatunk természetes gyógymódokat. A kemoterápia nagyon igénybe veszi a szervezetünket, a sok vegyi anyagot gyakorlatilag nem ismeri fel a testünk, nem tud vele mit kezdeni. Legyengül az immunrendszerünk, és ennek hatására még betegebbek lehetünk.”

Gyakran tart előadásokat Gyuri bácsi az ország különböző pontjain. Milyen témák vetődnek fel egy ilyen előadáson? Kiknek érdemes ellátogatni az Ön előadásaira?

„Mindenképpen a megelőzés szokott lenni a fő téma. Volt olyan év, amikor hatvan előadásom volt. Hívtak Erdélybe is már, és ami nekem nagyon jól esett, hogy Miskolcon több kórházban voltam orvosoknak, ápolóknak is előadást tartani a népi gyógyításról. Bárkit, akinek kérdése van, érdeklődik a gyógynövényekkel, a természetes gyógyászattal kapcsolatosan szívesen látjuk az előadásokon, tanácsadásainkon.”

Könyveket is írt Gyuri bácsi a „Javasasszony unokája” és „A bükki füvesember gyógynövényei”, címmel. Bemutatná néhány gondolatban a könyveket?

„A Javasasszony unokája című könyvet 2004-ben írtam, a könyvben bemutatom a családunk történetét, gyermekkoromat, elmesélem, hogyan kaptam meg a tudásomat a nagymamától. Összeszedtem a leggyakoribb betegségek, például magas, ingadozó vérnyomás, máj, epeproblémák, veseproblémák gyógynövényekkel történő kezelését. Húsz gyógynövény leírása található benne; melyik gyógynövény milyen betegségre használható. És ami a legfontosabb, a könyv végén megtalálhatóak a nagymama receptjei, amelyek nagyon sok betegségre szolgáltatnak gyógyírt. A második könyv – melyben lányom Zsuzsa is társszerző – egyfajta bővített kiadás, ebben már hatvan gyógynövény leírása található, valamint egy egészségvédő naptár, amely egész évre nyújt útmutatást az egészségünk megőrzésére.”

Sokat tehetünk egészségünkért az étkezésünkkel is. Gyakran hallunk mostanában a káliumban gazdag só életveszélyes hatásairól, és a gyorsétkezdékben fogyasztott ételek káros mivoltáról. Mit gondol ezekről Gyuri bácsi, milyen tanácsot tud adni az egészséges táplálkozással, életmóddal kapcsolatban?

gyb01„Nagyon károsak a gyorsétteremben készült ételek. Rengeteg az adalékanyag bennük. Az Európai Unió próbál az élelmiszerszínező-anyagokkal és élelmiszer kiegészítőkkel kapcsolatban olyan rendelkezéseket hozni, hogy lehetőleg természetes anyagokat használjanak fel az elkészítéskor, ne mindenféle káros vegyi anyagot. Sajnos vannak rossz tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Amerikában például egy egész gyorséttermi láncot kellett bezárni, mert százötven féle adalékanyagot találtak az ételeikben. Az adalékanyagok vegyileg készülnek, nem teremnek. A szervezetünk képtelen feldolgozni ezeket. Tudok egy vizsgálatról, amit egy amerikai professzor végzett azzal kapcsolatban, hogy meddig fogja az emberi szervezet tűrni ezeket az adalékanyagokkal készült ételeket. Hát nem sokáig… 2300-ra nagyon nagy baj lesz, teljesen el lesz szennyezve az emberi szervezet.

Bükkszentkereszten rendeztünk gyógynövény-napokat, ahol Papp Lajos professzor Úr is tartott előadást. Nagyon érdekes dolgokat mondott. Például annak idején a középkorban a rabok tizenöt évig is eléltek csak kenyéren és vízen, semmi máson. Mert akkor még a kenyér kenyér volt, kovásszal készítették. És a víz is víz volt. Ma már a vizünket is agyonklórozzák, szennyezik. A boltokban kapható hagyományos só is nagyon káros. Helyettesíteni lehet erdélyi kősóval is, ami ma már Magyarországon is beszerezhető, kapható.

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban még azt tudom tanácsolni, hogy minden évben kétszer csináljanak tisztítást. Ez rendszeres legyen. A nagy vallások régen nem véletlenül találták ki a böjtöket. Ki kell takarítani a szervezetünket, ősszel, tavasszal négy héten keresztül. Erre kiváló gyógynövények a csalán, és a diólevél. Egyik nap az egyikből, másik nap a másikból kell egy csészével meginni. Nagyon ajánlom még, hogy a két méregtelenítő szervnek, a májnak, és a vesének segítsünk szintén gyógyteákkal. Kiváló erre a célra a gyermekláncfű, a mezei katáng, és az aranyvesszőfű, ezeket heti egy csészével korlátlan ideig ihatjuk.

Nagyon sok veseköves beteg van, ennek kezelésére a nyírfalevél teát ajánlom heti egy csészével. Mirigybeteg is nagyon sok van ma Magyarországon. Ezen betegségre kiváló az úgynevezett tejoltó galaj nevű gyógynövényünk, amely a vese mellett a mirigyeinket is megdolgoztatja. Az agyalapi mirigyünk tizenegy hormont termel, melynek működését nagyon jól lehet segíteni szurokfű teával. Egész életünkön keresztül heti egy csésze tea elfogyasztásával elkerülhetők a pajzsmirigy, here, petefészek, hasnyálmirigy, stb. problémák.

Kismamáknak mondanám, hogy ne adjanak a gyereknek rögtön antibiotikumot, amikor egy kicsit prüszköl. A gyerekek immunrendszere hat hónapos koruktól kb. tíz éves korukig épül fel. Hat hónapos koráig az anyatejjel kap védelmet a gyermek. Ha antibiotikumokat adunk nekik, nem fog kialakulni a saját védekező rendszerük. Ha egy kicsit lázas a gyerek hagyjuk, majd elmúlik. Hadd küzdjön az a szervezet, akarja meggyógyítani önmagát, és meg fogja gyógyítani magát!”

Milyen gyógynövényeket ajánl Gyuri bácsi az olvasóknak, amelyek segíthetnek abban, hogy elkerüljék, megelőzzék a szezonális betegségeket?

„Mindenképpen kellenek a menták. A fodormentát nem ajánlom, de a borsmentát igen, és az úgynevezett fürtös mentát, amit macskamentának is neveznek. Naponta, kétnaponta egy csésze tea elfogyasztásával meg lehet előzni a bajokat. Nagyon jó még a kakukkfű, és az útifű, ezek is mind a megelőzést szolgálják, de gyógyításra is kiválóak.”

Hogyan, milyen módon lehet felvenni Gyuri bácsival a kapcsolatot, tanácsadás, illetve egyes gyógynövények beszerzésével kapcsolatban? Akár konkrét betegségekkel is fordulhatnak Gyuri bácsihoz?

„Minden esetben tudunk tanácsot adni. Fitoterapeuta vizsgát végeztünk mind a ketten a lányom, és én is. Természetgyógyászként ugyanolyan kék kártyánk van nekünk is, mint az orvosoknak, háziorvosoknak. Bükkszentkereszten és Budapesten az egyesületi irodáinkban is felkereshetik kollégáinkat, illetve a honlapunkon található e-mail címeken tudnak tanácsot kérni tőlünk.”

Köszönöm az interjút!

Erőt, egészséget, és további sikerekben gazdag hosszú életet kívánok a szerkesztőség nevében is Gyuri bácsinak, és kedves családjának!

Bok Péter

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “86 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

  1. Az ilyen emberekre oly nagy szükség van, mint a gyógynövényekre. Óvni, védeni kell őket, hogy sokáig megmaradjanak, mint ahogy Gyuri „bácsi” is, akinek nagyon hosszú életet kívánok ismeretlenül.

  2. Nagyon sokat tanultam Gyuri bácsitól!Most a kertemben fel fedeztem a kövér porcsint! Még virágzás előtt be gyűjtöm! Csak azt nem tudom szabad -e fagyasztani!Sok van belőle! Tavaly szét szórtam a magját mindenfelé!Köszönöm ,hogy meg ismerhettem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A külvilág kizárása a walkman korszakában kezdődött

sze ápr 16 , 2014
A tíz év körüli gyerekek már nem ismerik a 70-80-as évek találmányát, a walkmant. Kétségbeesetten keresgélik az érintőképernyőt és fogalmuk sincs, hogyan lehet megszólalásra bírni a szerkezetet. Ma úton, útfélen bedugott fülű emberekbe botlunk, akik szemmel láthatóan, igyekeznek tudomást sem szerezni embertársaikról. Sokat töprenghetünk azon, hogy vajon a jelenség elszomorító-e, […]

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás