A cigarettaszag sajnos még akkor is beivódhat az otthonodba, ha a szomszéd láncdohányos.

Az állott cigarettafüst a lakásban még akkor is kellemetlen lehet, ha rendszeresen dohányzol, emellett azonban nem csak akkor ivódhat be a bútoraidba, ha te tehetsz róla. Akkor is könnyen a lakásba szivároghat a szag, ha szomszédaid dohányoznak, a lakásajtók szigetelése pedig nem tökéletes.

A szellőztetés sokszor nem elég, szerencsére azonban többféle praktikát is bevethetsz, ha megszabadulnál a cigiszagtól.

Citromos párologtatás

A citromot a háztartás számos területén bevetheted: nemcsak folttisztításra, vízkőoldásra, illetve a vágódeszka szagtalanítására jó azonban, de a cigarettaszag ellen is.

A módszer nagyon egyszerű: egy kis tálkába tölts vizet, és facsard bele egy citrom levét. A citromos víz nemcsak párolgásának köszönhetően nyomja el a fullasztó szagot, de magába is szívja azt. Esetleg, ha nem szereted a friss citromillatot, egy csipet fahéjat is dobhatsz a keverékbe.

Ecetes szellőztetés

A citromos technikát ecettel is alkalmazhatod, bár az ecet erőteljes szaga legalább annyira zavaró lehet, mint a cigarettáé – nem árt tudni azonban, hogy az ecetszag jóval hamarabb elillan.

Mindenesetre az ecetet jobb, ha nem a levegő megtisztítására, hanem a ruhába beivódott szagok eltávolítására használod. Akaszd a kád fölé a kérdéses ruhadarabokat, sőt, akár a függönyt is, majd engedd tele a kádat forró vízzel. Két pohár ecetet önts bele a szagtalanító fürdőbe, és csukd be a fürdőszoba ajtaját egy-két órára. Meglátod, mire kinyitod az ajtót, a felszálló ecetes gőz úgymond kihajtja a textíliába hatolt füstszagot.

Illóolajok alkalmazása

Ha szeretsz gyertyát gyújtani, akkor apró mécseseket is bevethetsz a szagtalanítás érdekében. Az aromaterápiás olajmécsesek nemcsak a meghitt hangulatért felelnek, de megtisztítják a lakás levegőjét is. Nincs más dolgod, mint némi vízbe öt-nyolc csepp tetszőleges illatú illóolajat csepegtetni, majd meggyújtani a mécsest, és hagyni, hogy az illatfelhő betöltse otthonodat.

Habár bármilyen aroma megteszi, elsősorban érdemes olyat választani, ami felfrissíti a levegőt, ezért a citrom és az eukaliptusz a lehető legjobb alternatíva, de a levendula vagy akár a grépfrút is jó választás lehet.

Babérlevél elégetése

Nem kizárólag a levegő felfrissítésére érdemes gondolnod, ha a szagtalanítás kerül szóba, többek között a hamutartó tisztán tartása is sokat segíthet. Lehetőleg mindennap ürítsd ki és mosd el a kis tálkát, illetve – bármennyire meglepő – kéthetente égess el benne egy babérlevelet. A fűszernövény csökkenti a füst mennyiségét és a szag erejét, így kevésbé lesz átható a lakásban, sőt, még a kárpitba is nehezebben eszi be magát, hiszen nem lesz annyira tömény.

 

femina/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Hirtelen jött októberi tél a Mátrában
Next post Marosvásárhely – Az ellopott Borsos Tamás-szobor titokban visszakerült talapzatára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük