Zöldségszüret decemberben

2013. november 6., 09:21

A minap kerti munka közben megszólított a szomszéd néni. Amennyire tudta megközelítette a borsómat és rámutatva megkérdezte, hogy valóban bíztam-e abban, hogy az a borsó még termést fog érlelni. Mire én meglepődtem a kérdésén, azt hittem, hogy korábban megszemlézte már a növényt. Így ártatlanul válaszoltam, hogy bizodalmam terméssel hálálta meg a növény, mivel már háromszor főztünk levest belőle, és még egyszer tervezzük.

Csodálkozva nézegette a növényt, amikor megmutattam neki, hogy még most is mennyi hüvely van rajta, sőt bőszen virágzik is. Igaz ugyan, hogy az időjárás már eléggé mostoha, de a borsó azért nem adja meg magát olyan könnyen. A hét végén aztán feltéptem a borsót, és valóban lett belőle egy főzésre való, a szára pedig ment a nyusziknak.

Zöldborsó december elsején

Mért írtam ezt le? Szemléltetni szerettem volna, hogy a házikertekben is változik zöldségtermesztés. Idősebb korosztály gazdálkodói számára idegen az őszi vetés, főként olyan növényeknél, amiket a tavaszhoz kötnek, ilyen például a zöldborsó. Az ősz vége, tél eleje a kiskertekben nemcsak a kertnyugalmat hozza el, hanem az utolsó betakarítások idejét is. Ehhez azonban a nyár végén a kánikula elmúltával el kell veteményeznünk azokat a növényeket, amelyek:

– rövid tenyészidejük (vétéstől számítva 30-60 nap alatt termést érlelnek), miatt a fagyok előtt termést érlelnek,

– külső környezeti igényeik miatt (nagyon jól tűrik a hideget, kisebb fagyot is elviselnek, akár teljesen télállók) a nagy fagyok előtt és után is termést érlelnek, fagyok alatt is szedhetők.

Nagyon sok növény számításba jöhet a fentiek alapján, ezért túlzás nélkül állíthatom, hogy az ősz kezdete a vetések második csúcsidőszaka. Vethetünk: spenótot, mángoldot, sóskát, salátát, többféle hagymát, borsót, rukkolát, jégsalátát, mákot, többféle retket, mustárt, madársalátát stb. Ezek közül többfélét vetettem az ősszel, melyeket most takarítottam be. Sőt a jövőben folyamatosan szedem a termést.

Fekete retek

Mángold

Spenót

Saláta

Jégsaláta

Rukkola

A termény egy része

Forrás: Kertember

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top