Zágrábi karácsonyfa a Téli Fesztiválon

2013. november 28., 18:52

A Zágrábból kapott 14 méteres fenyőfa felállításával kezdődik vasárnap az Advent Budapesten elnevezésű új kulturális téli fesztivál és vásár a Városháza parkban; a rendezvény december 24-ig  minden nap kulturális programokat kínál a téren felállított fűthető, üvegfalú Sátor Színházban.

A hivatalos megnyitó vasárnap kora délután lesz: Tarlós István főpolgármester jelképesen átveszi a Zágráb városától ajándékba kapott fenyőfát, és meggyújtja az óriás adventi koszorún az első gyertyát. Ezzel egy időben, egyszerre kapcsolják be városszerte Budapest díszkivilágítását – közölte a Szabad Tér Színház az MTI-vel.

A kiemelt adventi hétvégéken gyerekszínház, borkóstoló, gyerektáncház, betlehemes játék, dzsessz- és világzenei koncertek szerepelnek a programban. Fellépnek a fővárosi fenntartású színházak, a Madách, a Centrál, a Radnóti, az Operett, a Kolibri és az Újszínház művészei is. A fellépők között olyan ismert nevek szerepelnek, mint a Ziránó Bábszínház, a Buda Folk Band, a Vodku, Pátkai Rozina, a Söndörgő, Tóth Vera, Csemer Boglárka, Szirtes Edina Mókus, Balogh Kálmán, Korpás Éva és a Misztrál – áll a közleményben. A közelgő karácsonyi és újévi ünnepekre a 14 méter magas fenyőfát Milan Bandic, Zágráb polgármestere adja át Tarlós István főpolgármesternek. A fát Észak-Horvátországból, a Hrvatsko Zagorje nevű tájegységből szállítják Budapestre. A fadíszítéshez Zágráb város Idegenforgalmi Közössége is hozzájárul, a fenyőre mintegy 300 karácsonyi gömb kerül mézeskalácsszív-motívummal, továbbá ugyanennyi üvegdísz, valamint Zagorjéból származó, kézzel faragott és festett, hagyományos gyerekjáték.

mezeskalacs

A mézeskalácsosság, a mézes tésztából készített szív a mai Észak-Horvátországhoz kapcsolódó tradicionális termék, amely 2011-ben felkerült az UNESCO védett szellemi örökség listájára. A piros és színes girlandokkal díszített szív egyben Zágráb hivatalos ajándéktárgya is, ezzel fejezi ki a horvát főváros, hogy minden embert szívesen és szeretettel fogadnak – magyarázta Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselője az MTI-nek. A vasárnapi eseményen fellép a Turopolje néptánccsoport. A Zágrábtól délre fekvő régió, a Turmező lakói hétszilvafás magyar nemesek voltak, IV. Béla királytól kapták a kiváltságokat. Fából építkeztek, házaik és templomaik szintén a népi kulturális örökség részét képezik Horvátországban.

Címlapfotó: Pár évvel ezelőtt még volt az országnak karácsonyfája. Kissé szegényes, de legalább állt a Kossuth téren. Tavaly már eltűnt, akkor a Kossuth tér átépítésére hivatkoztak, idén nincs tudomásunk róla, hogy újra áll-e majd az országnak egy szépen feldíszített karácsonyfa.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top