Virágom, virágom

2015. március 17., 06:00

A virágok köztudottan szépek és illatosak, azt viszont kevés példányról feltételezzük, hogy ehetőek, sőt, elfogyasztva jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Az illatos ibolya (Viola odorata), népies nevén: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény, Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt.

Jellemzői: Illatos, fehér, vagy lila virágai tavasz közepéig nyílnak.

Változatosan felhasználhatjuk: kandírozhatjuk, sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítéséhez, emellett illatosításra is kiválóan alkalmasak. Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

ibolya 2

Gyógyításra leveleit, virágait, ritkábban gyökereit is felhasználják. Nyálkaoldó hatásának köszönhetően köptetőként, légzőszervi megbetegedésekben nyújt segítséget. A virág emellett idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású is. A levéldrogot nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot. A gyökeréből enyhe hashajtó hatású szirupot készítenek.
Mérsékelten használandó, mert a benne lévő szaponin rosszullétet, hányást is okozhat.

Forrás: Magyar Természetgyógyászok Szövetsége

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

2 hozzászólás

  1. Szécsényi Erzsébet

    Gyönyörü!!!!

  2. Szécsényi Erzsébet

    Gyönyörü és csodálatosan szép!

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top