Védekezz a panaszkodók ellen

2018. szeptember 22., 17:25

Kutatók szerint a negatív érzelmek mellett azért sem szabad túl sok sopánkodást végighallgatni, mert idegsejtek pusztulnak el a panaszkodás hatására.

Amerikai kutatók szerint nem szabad túlságosan sok panaszkodó embert meghallgatnunk, mert mások sopánkodása a mi agyunkat is roncsolja. Az Egyesült Államokból hazatérő magyarok többsége szerint kellemetlen az amerikai emberek „keep smiling” technikája, azaz, hogy szinte mindenre mosollyal válaszolnak, és igyekeznek minél többet mosolyogni.

A magyar ugyanakkor egy hagyományosan panaszkodó nemzet, kutatók pedig megállapították: sopánkodó embert hallgatni nem pusztán a negatív érzelmek miatt rossz. Már fél óra panaszkodás is pusztítja az idegsejteket.

Régóta érvényes az a megállapítás, hogy káros, ha az ember tartósan negatív hatásoknak van kitéve – mondta a Kossuth Rádiónak Oláh Attila egészségpszichológus. A panaszkodásnál létezik egy csapdahelyzet, hiszen a sopánkodó fél támaszt, segítséget vár attól, aki felé megfogalmazza problémáit. Az emberben pedig megvan az a természetes hajlam, hogy kielégíti ezt az igényt – tette hozzá.

A szakember szerint a panaszkodók többsége nem megoldást vár, csupán megértést szeretne. Eric Berne egy klasszikus játszmaként írja le a panaszkodó ember önkarbantartó kísérletét, amelynek lényege, hogy a hallgatók egy idő után belátják: a panaszkodó visszautasít minden tanácsot, mert az összes lehetséges megoldási kísérletet átgondolta már.

vedekezz_a_panaszkodo_ellen2A hallgató ugyanakkor kivédheti a panaszkodó által okozott káros hatásokat, két módon – magyarázta az egészségpszichológus. Az egyik a fizikai kilépés, a másik a mentális elkötődés. Utóbbi esetben a hallgató csak látszólag figyel, eközben viszont nem engedi tudatosítani azt a tartalmat, amit közvetítenek felé.

Oláh Attila úgy fogalmazott: a sopánkodó fél negatív érzelmi állapotban van, ami a partnerére is átterjed. A tartósan negatív állapot hatással van az immunrendszer működésére és a hatékonyságra, de a jövőbe vetett hitet is aláássa – mondta a szakértő a Kossuth Rádióban.

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top