Valóban szomjazik a növény?

2015. július 7., 12:14

Téves felfogás szerint, a nyári nagy hőségben a növények azért nem fejlődnek, mert “szomjasak”. Tény, hogy a víz utánpótlása a növekedés, fejlődés feltétele, de önmagában nem oldja meg a problémát.

Mégpedig azért nem, mert a talajban lévő tápanyagoknak víz segítségével el kell jutni a gyökerektől a legapróbb sejtekig. Ha tehát, a szakszerű öntözés ellenére rendellenes fejlődést, satnya termésképződést tapasztalunk, növényeink minden bizonnyal éheznek.

zoldseg

Ha már elültettük, kapálgattuk kis konyhakertünket, joggal várhatjuk, hogy növényeink szépen beérleljék terméseiket. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szép terméshozam helyett csak pár nyamvadt termés éktelenkedik a felkopaszodott száron. Ahhoz hogy a zöldségek megfelelő terméshozammal ajándékozzanak meg minket, fontos a tápanyag utánpótlás, vagyis a trágyázás.

A zöldségnövények nagyon sok tápanyagot vesznek fel a talajból, és ha ősszel elmulasztottuk az alaptrágyázást, a növény szó szerint éhezik. A folyamat azonban még visszafordítható.

A fejtrágyázás célja a növények tápanyagigényének folyamatos és egyenletes kielégítése az egész tenyészidő folyamán. A fáradozás megéri, az időszakosan jelentkező tápanyagszegénység megszüntetésére és az ebből adódó lassú fejlődés meggyorsítására látványos hatás érhető el.

A zacskós érlelt trágyát nyár közepén is kiszórhatjuk. A tápanyag felszívódása bőséges öntözéssel serkenthető. A műtrágya alkalmazása vegetációs időszakban jóval körültekintőbb feladatot jelent, de az életfeltételek optimális megteremtéséhez használata ilyenkor már nem javasolt.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top