Vajk és Koppány küzdelme még nem ért véget

2018. augusztus 18., 01:03

Augusztus 20-a környékén évről évre hevesebb indulatokat vált ki a Szent Jobb körüli nézeteltérés.

Érvek és ellenérvek szólnak az ereklye tisztelete mellett és ellen. Mintha Vajk és Koppány küzdelme még nem ért volna véget.

szent_istvan

Vajk, vagyis felvett nevén István. (forrás: Szabad Európa)

Keresztény tanítás szerint a Szent István halálát követő trónviszály idején a fehérvári káptalan, aki aggódott, hogy a holttestet megszentségtelenítik, kiemelte a testet a bazilika közepén álló márványszarkofágból és a bazilika alatti sírkamrába rejtette.
Ekkor választották le róla a mumifikálódott jobb kezet, amit a bazilika kincstárába vittek. Innen a kincstár őre, Merkur eltulajdonította és elrejtette.
1083-ban, mikor István király szentté avatási eljárása zajlott, I. László hallott az ereklyéről, meglátogatta Merkurt bihari birtokán, ahol az ereklyét őrizte, megbocsátott neki, és itt alapította az ereklye őrzésére a szentjobbi apátságot, melyről Szentjobb település (Erdélyben) a nevét kapta.

Évszázadokon át zarándokoltak a hívek a Szent Jobbhoz. Sok hányattatás után, 1987. augusztus 20-án Paskai László bíboros, esztergomi érsek szentelte fel a Szent Jobb-kápolnát a Szent István-bazilikában, és itt helyezték el az ereklyét.
Szent István halálának 950. évfordulóján ismét körbehordozták az országban, eljutott az érseki és püspöki székhelyekre, valamint Pannonhalmára. 1989 óta ismét megrendezik az augusztus 20-i körmenetet.

Koppány vezér

Koppány vezér- Bicskey Zsolt alkotása.

Az ős magyar vallás követői szerint a „szent jobb” egy levágott testrész, amelyet körmeneten mutogatnak.
Ez bálványimádás, amelynek helye nincs sem az ősi egy isten hitünkben, de a római keresztény hitben sem. Szent István Rómának behódoló, igazi despota tömeg- és családgyilkos. Miért is vágták le a jobb kezét? Akkoriban az árulókét vágták le. A magyarság erőszakkal való katolicizálása maximum politikailag volt helyes lépés, de vallási alapon végzett tisztogatása, igaz magyar hitű családok  mészárlása egyértelműen bűn. Aki a hit nevében öl, még nem lesz ettől Isten megbízott eszköze. (Emlékezzünk csak a norvég tömeggyilkosra, akitől nem régen volt hangos a média – ő is azt hirdette, hogy életterünket meg kell tisztítani a nem keresztényektől).

Mint minden igazság, az István körül kialakult homályos történelem is előbb utóbb kitisztul. Addig pedig sokat vitatkozunk, ész érveket hozunk fel saját meggyőződésünk alátámasztására.

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top