Tündérek a tó vizén

2015. június 14., 08:07

Tavirózsával találkozhatunk úton-útfélen, de ha mindig csodálni akarjuk az éppen virágzó példányokat, tányéron kínálják magukat saját kertünkben is.

Nagyobb házaknál, aki megteheti, létrehozhat saját kerti tavacskát. Ennek a tavirózsa lehet a legszebb éke, június és augusztus között, szinte egész nyáron át csodálhatjuk. A tökéletesre teremtett virágok nappal „nyitva tartanak”, éjszakára pedig nyugovóra térnek.

Ha virágzásuk előtt, parkokban figyelmesen szemléljük a tó vizét, észrevehetjük az ültető-kosarakat. A növény gyökerei nem a tó fóliával bélelt aljzatában kapaszkodnak, hanem egy földdel töltött, úszó kosárkában.

tunderrozsa 1

Ahhoz, hogy a tavirózsa gazdagon virágozzon, legalább 8 óra kiegyensúlyozott napsütésnek kell érnie a tó vizét. Ne ültessük a növényt szökőkút vagy bármilyen csobogó mellé, hiszen ez a növény a csendes, nyugodt, állóvizes tavakat kedveli. Tartsuk a medencék vizét tisztán, óvakodjunk a békanyálképződéstől, mert ez a tavirózsák legnagyobb ellensége. Nagyon szapora: elég, ha csak két-három tövet szerzünk be, gyorsan benövi a vízfelületet.

A tavirózsa nem csak a szemet gyönyörködteti. A fehér tündérrózsa nyugtató, hasmenés-gátló, vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Nimfománia, repedezett és behasadt bőr és felületi égések esetén is alkalmazzák. Belsőleg teaforrázatként 5 g szárított virágot tegyünk 2,5 dl forrásban lévő vízbe, és hagyjuk ázni 20 percig. Napi 2-3 csészével fogyasszunk. Külsőleg borogatáshoz használjuk a fenti teaforrázatot. Mártsunk bele egy vászondarabot, és helyileg borogassuk a fájó testfelületet napi 3–6 alkalommal. A fehér tündérrózsa túlzott és hosszan tartó használata a libidó elvesztéséhez vezethet, ezért óvatosan használjuk.
magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top