Tóth Zsuzsa: Mini világban

2014. január 25., 18:36

Ha a Föld lakosságának összetételét lekicsinyítjük egy falura, a következő képet kapjuk: a 100 fős faluban élne 55 ázsiai, 21 európai, 14 amerikai, és 8 afrikai 52 nő, 48 férfi 70 színes bőrű, 30 fehér bőrű, 30 keresztény és 70 más vallású. Mindössze 6 ember tulajdonában lenne a falu minden vagyona, 80-an laknának emberhez méltatlan körülmények között, 70-en nem tudnának olvasni, 50-en alultápláltak lennének. 1 ember a halála küszöbén állna, 1 nő lenne várandós, 1 embernek lenne egyetemi végzettsége és mindössze 1 embernek lenne számítógépe.

A mini világot tekintve, ezért érdemes megfontolni a következőket: ha szép lakásban élsz, elegendő élelemhez jutsz és tudsz olvasni, akkor egy nagyon szűk csoport tagja vagy. Ha még számítógéped is van, akkor az elithez tartozol. Ha reggel viszonylag egészségesen ébredsz, akkor boldogabb vagy, mint az az 1 millió ember, aki nem éli túl ezt a hetet. Ha sohasem voltam háborúban, nem élted meg a börtön magányát, a kínzás szenvedését, vagy az éhség gyötrelmét, akkor jobban jártál, mint 500 millió ember a világon. Ha szabadon járhatsz templomba anélkül, hogy megaláztatástól, kínzástól vagy haláltól kellene félned, akkor boldogabb vagy, mint az az 1 millió ember, akinek nincs ilyen szerencséje. Ha van élelmed a hűtőszekrényben, ruhád amit hordhatsz, tető a fejed felett, akkor gazdagabb vagy, mint bolygónk lakosságának 75 %-a. Ha van bankbetéted, pénzed a pénztárcádban, és félre is tudsz tenni a kis perselyedbe, akkor a világ leggazdagabb embereinek 8 %-os csoportjához tartozol. Ha még élnek a szüleid, ritka szerencsések közé tartozol.

Ha emelt fővel jársz, ajkadon mosollyal, és valóban hálás vagy, akkor áldott vagy, mert bár sok embernek van erre lehetősége, mégsem teszi. Ha van kinek megfognod a kezét, ha van kit megölelned, akkor boldog vagy.

oleles

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top