Tisztítás után: Indulj klíma!

2018. június 26., 09:53

A klíma berendezés inverter változata jelenleg a legolcsóbb és legtisztább hűtő-fűtő mód. Jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klímák használatával, arról nem is beszélve, hogy az áramszolgáltató komoly visszatérítést ad az áramdíjból.
Nem kell lemondani a klímaberendezések használatáról hőségriadók idején, de legalább évente egyszer ki kell tisztíttatni és karban kell tartani a hűtő-fűtő berendezéseket, ellenben komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Évente egyszer illik átnézetni a klímákat, sajnos itthon nem divat a tudatosság ebben a tekintetben sem. A magánlakások és cégek helyiségeiben felszerelt hűtő-fűtő berendezések 70–80 százaléka ellenőrizetlen, ami az egészségre is veszélyes lehet – tudtuk meg Gácsi Antaltól.

A nyíregyházi víz, fűtés és légkondicionálók szerelésével foglalkozó cég tulajdonosa úgy fogalmazott: – Nem tartják szükségesnek, sőt egyenesen kidobott pénznek tartják a hűtőberendezések karbantartását, már csak akkor fordulnak szakszervizhez, amikor a készülék szúrós, kellemetlen szagot áraszt.

Karbantartás, szűrőcsere

klima_tisztitasA szakemberek értetlenül állnak ezelőtt, hiszen az új készülékek garanciájában benne van a karbantartás költsége.

A berendezés szűrő részének tisztítása elengedhetetlen, ugyanis a légcsatornában felhalmozódott porban különféle mikroorganizmusok lehetnek, amelyek a használat során bekerülnek a belső térbe; a gombák, vírusok pedig légúti betegségeket is okozhatnak.

– Működés közben a belső részek a párakicsapódás miatt nedvesek lesznek, a hőcserélőn a ventilátor több száz köbméter levegőt szív át, amiben penészgombák, allergének is lehetnek – tudtuk meg a szakembertől. – Két éve rendelet is előírja, hogy kórházakban, hűtőtornyokkal rendelkező létesítményekben, szociális intézményekben kötelező az átvizsgálás, ugyanis ha a nagyobb intézményekben elszaporodnak a baktériumok, tömeges fertőzést okozhatnak. Szállodákban központi klímaegységek vannak, az átlagosnál korszerűbb, drágább berendezések automatikus tisztításra is képesek.

Tisztítás lépésről-lépésre

– Kivesszük a szűrőegységet, kimossuk vízzel, hagyjuk megszáradni, majd egy speciális, baktériumölő vegyszerrel fújjuk át, amelynek hatóideje 25–30 perc. Ezután a teljes berendezést átöblítjük, s ha megszáradt, következnek a lapátok – sorolta a tisztítás menetét Gáncsi Antal. A lapátot egy hosszú szárú szőrmekefével takarítjuk át, ugyanis, ha elporosodik a készülék, nem tud megfelelő mennyiségű levegőt szállítani. Soha nem hagyjuk ki a kültéri készülék kondenzátor egységét, mert eltömődhetnek.

Egy modern berendezés 10– 20 évig is hibátlanul működhet. – Az autós klímatakarításnál egy ózonos légfrissítés is szükséges, a technológiának háromezerszer erősebb a fertőtlenítő hatása, mint a klórnak – hasonlította össze a módszereket a szakember, akit megkérdeztünk egy gyakran észlelt problémáról is, mégpedig, hogy szabálytalanul van-e felszerelve az a kültéri egység amelyből az utcára csepeg, folyik a víz?

– Csatornában, összefolyókban vagy falban szabályos egy csövön kivezetni a lecsapódó vízcseppeket. Az újonnan épült házaknál ezzel nincs probléma, és társasházak belső udvarára is kivezethető a kifolyócső, sajnos, a régi belvárosi lakások, irodák tulajdonosai nem vállalják a falazat vésését, ezért bár egyre kevesebbszer, de még látunk hibás megoldásokat – válaszolt Gácsi Antal.
Hőségriadó idején hasznos

A klímáról nem kell lemondani, hiszen a tikkasztó melegben orvosok is javasolják, hogy néhány percre érdemes meghúzódni hűtött helységekben. Fontos tudni azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat.

A legionella pneumophila baktérium a tüdőt károsítja, ott telepszik meg tüdőgyulladást okozva; a megfázás, allergia, asztma is a légkondik számlájára írható, de az ízületeket sem kíméli, írja a Szabolcs online.

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top