Te gyereked, én gyermekem, mi gyerekünk – Új apa a családban

2018. október 3., 01:59

Előző házasságból származó gyermekek sokszor állítják nehéz helyzet elé a családtagokat. Az új állapot sok esetben komoly nézeteltérésekhez, konfliktusokhoz vezet. Miben rejlik a siker titka?

Nem te vagy az apám

A gyerekek kritikus szemmel figyelik új apukájuk viselkedését, ösztönösen hasonlítják őket igazi szüleikhez. A szülői szigort nehezen tűrik. Megszokott érzéseiket, szokásaikat keresik az új helyzetben és azonnal tiltakozásuknak adnak hangot, ha nem úgy mennek a dolgok, mint régen.

A nevelőapa reakciója: “beszélj a gyerekkel”

A nevelőapák a legnagyobb hibát az anya felelősségre vonásával követik el.  Valóban kézenfekvőnek látszik a probléma megoldása az édesanya felől, következménye azonban hihetetlenül veszélyes. Az új családi állapot a gyermek világról alkotott képét amúgy is összezavarta, hiányoznak életéből azok a sarokpontok, amikhez igazodni szeretne. Ebben a kaotikus helyzetben egyedül az édesanya jelent igazodási pontot, ő az egyetlen biztos kulcsszereplő.

Az apa tekintélyvesztése

A gyerekek azonnal ráéreznek emberi gyengeségekre. A maguk tiszta ártatlanságával azonnal felmérik az erőviszonyokat. Ha a nevelőapa az édesanya védelmére szorul, akkor minden bizonnyal az élet más területén sem állja meg önállóan a helyét. A családban bizonytalanság, a gyerekben pedig az apa feletti határtalan győzelem érzése fokozódik.

A gyerekek édesanyjuk figyelmét követelik

A gyerekek türelmetlenek. Életkori sajátosságaikból fakadóan, azonnal megoldást követelnek. Igazságérzetük hatalmas és ellentmondást nem tűr. “Rosszalkodnak”, ami nem rosszaság. Nyilvánvalóan a negatív viselkedési forma megnyilvánulása az anyának szól: “foglalkozz velem, oldd meg a problémám, rosszul érzem magam”. A helyzet azonnali megoldásra vár, később ugyanis komoly viselkedészavarokhoz vezet.

A beszélgetés varázsa

Prédikációk és utasítások helyett, jobb ha közös beszélgetés alkalmával, őszintén tisztázzuk érzéseinket. Szakirodalmak tömkelege foglalkozik konfliktuskezelésekkel, a lényege azonban mindegyiknek ugyanaz: fogalmazd meg, mi a problémád és mondd el őszintén! Mi az, amit ki nem állhatsz, amitől úgy érzed, egy pillanatig sem tartható fenn tovább! Ne feledkezz meg pozitív érzéseidről, különösen azokról, amelyek előre mutatóak!

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top