Szúrós jó barát a kertben

2014. október 18., 11:10

Gyerekmesék illusztrációi szerint a sünt valami nagyon kedves, tüskéin almát, gyümölcsöt cipelő, növényevő állatként ismerjük. A felvázolt kép kissé megtévesztő, ebből csak annyi igaz, hogy “kedves”, mert a kertész jó barátja.

A jó barátról annyit mindenki tud, hogy megsimogatni lehetetlen, tüskéinek érintése kellemetlen. A sünnel közelebbről barátkozni nem érdemes, már csak azért sem, mert harap, mégpedig igen nagyot. A kis vadállat akár csontokat is képes könnyedén szétroppantani és kedélyállapota kedves megjelenésével ellentétben, abszolút kiszámíthatatlan.

sun 1

Szúrós barátunk nem gyümölcsökkel táplálkozik. Leginkább rovarok, hernyók és csigák szerepelnek étlapján, ezért ha vendégként ellátogat kertünkbe, érdemes őt jól tartani.

Alkonyatkor, vagy kora hajnalban lehet megfigyelni mozgásukat, előszeretettel alakítják ki szálláshelyüket pajtában, félreeső farakások között, vagy éppen egy komposzthalom menedékében. Október végén téli álomba szenderülnek, ha tehát megtalálták otthonukat, mindössze annyi a teendő, hogy pihenési időszakuk végéig ne zavarjuk őket. A sünök a téli menedékhely elhagyásával vesztükbe rohannak.

sun 3

Kedveskedhetünk barátunknak kutya, vagy macskatáppal és ivóvízzel a kiválasztott szálláshelye közelében. Így biztosabbak lehetünk abban, hogy jövőre is a mi kertünkben fog segíteni a kártevők irtásában.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top