Szóló szőlő, mosolygó alma…

2014. augusztus 30., 12:11

A szőlő szól, hívogat, az alma mosolyogva kínálja magát, a barack finoman csilingelve hívja fel magára a figyelmet. Bizony itt, Európa közepén, a magyarság legősibb központjában, ebben a hatalmas “éléskamrában”, ahol a Világfán aranyalmák teremnek, sok ezer éve szüreteljük az őszi gyümölcsöket.

A magyar népmesék szerint királyok és tündérek szépen gondozott gyümölcskertjében gazdagon termő fák álltak, az almának (mint a tudás gyümölcsének) pedig ma is különös, szimbolikus szerepe van.

szolo_szolo 1

A keresztények hitvallása szerint Éva a Paradicsomban nem tudott ellenállni a csábításnak, evett a tudás fájának terméséből. A kényes kérdés, ami a mai napig magyarázatra szorul, az a tudás. Az alma szimbolikus jelentése szerint ugyanis egy olyan gömb, amely a világmindenség tudását rejti magában. Az országalma (latinul: pomum, globus) sem véletlenül az uralkodói hatalmi jelképek egyike. (A magyar koronázási ékszerek része az országalma.)

A szőlő és a bor szimbolikus értelmezéséhez elég az ősi sírok feltárt leleteit, templomok bejáratait, vagy akár egy székely kaput szemügyre venni. Az életfára, istenfára emlékeztető indavezetés az “égi paradicsom” elérését jelképezi. A kacskaringós szőlőinda ősidők óta a halhatatlanság és az örökkévalóság szimbóluma. A szőlő, a Szentírás szerint, már az ókori Palesztinában a legfőbb gyümölcsök egyike volt. A szőlő ősidők óta bőséget, jólétet, gazdagságot, áldást és örömöt jelent. Keresztény tanítások szerint Jézus maga mondta magát szőlőtőnek. Több festményen a kis Jézus kezében tartott szőlőfürt Mária „termését” jelöli. Ezért is lett Mária a szőlősgazdák pártfogója.

szekelykapu 1

A barackfa a tisztaság, halhatatlanság, az élet, a tavasz, a fiatalság, a házasság, a gazdagság és a báj megtestesítője.

A szimbolikus értelmezések mellett tény, hogy a friss őszi gyümölcsök, hosszú évezredek óta komoly egészségmegőrző életmódot feltételeznek. A növénytermesztés tudása, a helyben megtermelt gyümölcsök tárolása, fogyasztási szokása nemzedékről nemzedékre öröklődik.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top