Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Szobor készül Bagamériről, Csukás István mesebeli fagylaltosáról Kisújszálláson

Szobor készül Bagamériről, Csukás István mesebeli fagylaltosáról Kisújszálláson

 

 

 

 

 

 

 

 

Szobrot kap Csukás István író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének egyik közismert szereplője, Bagaméri, a fagylaltos Kisújszálláson.

Az alkotást a város központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren, az árus egykori munkahelyén állítják fel.
A szobor elkészítéséhez, felállításához az önkormányzat mintegy 3,3 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ezt az összeget magánszemélyek adományaival, valamint az önkormányzat támogatásával egészítették ki – mondta el Kecze István polgármester kedden az MTI-nek.
A körülbelül másfél méter magas köztéri alkotást Pintér Attila szobrászművész, helyi művésztanár önti bronzba. Az alkotó elmondása szerint Bagaméri Mihály valós személy volt, akkor árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor a helyi születésű Csukás István gyermekéveit töltötte a településen. Az idősebb helybeliek még emlékeznek a háborús veteránra, akit az író megörökített művében.

Csukás István író, költő
Csukás István író, költő

A szobrász a fagylaltosról nem talált fényképet, támpontként az egyik lányát megörökítő portré szolgál arcvonásai megmintázásához. Egy idős nő elmondása alapján Bagaméri hasonlított Alfonzóhoz, így telitalálat volt, hogy a regény felhasználásával született játékfilmben a sokoldalú művész jelenítette meg – tette hozzá művész.
A kompozíciónak Csukás István is részese lesz, de annak mikéntjét az alkotó szeretné titokban tartani a szeptember végi avatásig. A Csukás-műből született Keménykalap és krumpliorr című film 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és az év legjobb gyermekfilmje címet. A fagylaltos harsány mondata – “Itt van, megjött Bagaméri, ki fagylaltját maga méri!” – a mai napig ismerősen cseng azok számára is, akik nem látták a filmet.

 

(MTI)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top