Szeretem a platánt – Egy egri platán lett az év fája

2012. december 1., 12:11

 

 

 

 

 

 

 

Az egri Termálfürdőben álló keleti platán nyerte el 2012-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén – tájékoztatta szombaton az MTI-t az egri önkormányzat médiareferense.

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett kezdeményezés célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra – közölte Zentai László.
Az interneten bármilyen magánszemély, csoport, közösség, szervezet vagy vállalkozás jelölhette kedvenc fáját – tette hozzá.
Mint elmondta: Eger Önkormányzata a Termálfürdő területén található hatalmas méretű, mintegy 250 éves keleti platánfával jelentkezett a pályázatra.


A levéltári anyagok tanúsága szerint Eszterházy Károly püspök idején telepítettek platánfákat Egerben. Ezt, a jelenleg helyi védelem alatt álló, csodás és Egerben közkedvelt fát is valószínűleg akkor ültették el.
A versenybe az idén 60 fát neveztek, 13 jutott tovább a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrijének döntése alapján, melyek közül a közönség nyilvános, online szavazással választhatta meg az év fáját, az egri platánt.
Az év fája részt vesz az európai év fája versenyben is, továbbá egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap – mondta Zentai László.


MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top