Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje

2015. május 4., 08:17

Szent Flórián napja a tűzoltók védőszentjének ünnepe. A tűz elleni patrónus Felső-Ausztriában, 240 körül született, a római légió századosa volt.

Szent Flórián Diocletianus keresztényüldözése során halt mártírhalált 304-ben, malomkővel nyakában az Ennsbe ölték. Korai kultusza Ausztriában (Tirol), Bajorországban, Itáliában és Lengyelországban (Krakkó) volt. Kezdetben árvíz ellen fordultak hozzá, csak a 15. sz. végén lett tűz-patrónus, ugyanis azt tartották róla, hogy imájával egyszer tüzet oltott. E funkciójában mintegy felváltotta az addig egyedüli „tűzoltó-szentet”, szent Lőrincet.

Budai Szent Flórián Görög Katolikus templom (II. kerület)

Budai Szent Flórián Görög Katolikus templom (II. kerület)

Hazánkban a középkor végén a felföldi német vidékeken találkozunk először szórványos tiszteletével. A 17. sz. végétől az osztrák barokk hatására, később a katolikus német telepesek bevándorlásával erősödve az egyik legnépszerűbb szentté vált. Ma alig van római katolikus templom és helység, ahol ne lenne nyoma kultuszának (kép, szobor). Tisztelete különösen Ny-Dunántúlon volt erős.

Szobrait hazánkban gyakran köztereken a közutak közelében állították fel, de gyakran állnak kisméretű, népi faragványok a falusi házak oromfülkéiben, tűzfalában is. Helyenként szokás képét a ház falába is beépíteni a tűz ellen. Személye köré tapadtak az archaikus tűzkultusz némely maradványai. Névnapján például nem gyújtanak tüzet vagy rituális módon éppen akkor lobbantják lángra az új tüzet (Göcsej). Több helyen a sörfőzők, fazekasok, kovácsok, kéményseprőknek is patrónusa.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top