Szent Bálint napja

2014. február 14., 08:37

Pár évvel ezelőtt, a keleti kultúra hagyományait féltve őrző államokban tiltakozó akció indult a Valentin-nap ellen. A vallással össze nem egyeztethető “nyugati vulgarizmusnak” az európai keresztény egyház teret engedett. Keleten, a Valentin-napi leveleket évről évre elégetik, a hatóságok, a vallási vezetőkkel egyetemben, évről évre felszólítják a szülőket hogy a fiataloknak tiltsák be a tartalom nélküli felköszöntést.

A keresztény Európában, valamikor, a Valentin-napi “forradalom” előtt, rózsaszín plüssállatok nélkül emlékeztünk Szent Bálintra, a jegyesek és fiatal házasok védőszentjére. Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században élt.

Szent Bálint, a jegyesek és fiatal házasok védőszentje

Szent Bálint, a jegyesek és fiatal házasok védőszentje

A keresztény hit szerint sok védőszent óv minket a gonosztól, tudják ezt nagyon jól, akik gyakorolják vallásukat. Tiszteljük őket, könyörgünk közbenjárásukért, lelkünk felemelkedéséért. Az új, jövevény valentin majmolás hatására Szent Bálintról Európa “megfeledkezett”. A jegyesekről és fiatal házasokról, a tiszta, mély érzésű szerelemről szó sem esik. Szabadosság és lelkileg kiégett vad testi örömök üzenete teszi tönkre a régi hagyományokkal, alázattal és igaz szeretettel telt napot.

Az “ünnep” jópofaságán lehet viccelődni, az elbagatelizált ügy azonban jóval több veszélyt hordoz magában, mint gondolnánk. Soha nem látott méretű fenyegetést jelent a magyar nemzet sorvadásának folyamata. Megmaradásunk egyetlen módja a gyermekáldás vállalása, a hit és a kultúra átörökítése.

Hagyományaink szerint, szerelmes bolondozásra február 14. egyáltalán nem alkalmas. Eljön még a május, az Ígéret Hava, amikor tiszta szívvel közeledhetünk szívünk választottjához. Rózsaszín plüssállatkák és rikító vörös szívecskék nélkül. A legények májusban illatos csokorral, májusfával köszönthetik szívük választottját.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top