Székelyföld – Nyárádmagyaróson aranymisézett Kozma Imre atya

2013. november 10., 16:57

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyárádmagyaróson, egy székelyföldi protestáns magyar többségű vidék parányi római katolikus gyülekezetében tartott aranymisével zárta vasárnap a pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünneplő jubileumi évét Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke.

A nyárádmagyarósi római katolikus gyülekezet Kozma Imre atya segítségével építette fel két évvel ezelőtt a Szent Imréről elnevezett kicsi templomát. Kozma Imre prédikációjában felidézte, a 2005-ös Nyikó-menti árvíz károsultjainak a megsegítésén dolgozott, amikor eladó lovat keresett, és Nyárádmagyarósra irányították. Hozzátette: az itt élő embereket a szívébe zárta.

Kozma Imre atya, az irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke (j2) várakozik a székelyföldi Nyárádmagyarós Szent Imre tiszteletére szentelt kis temploma előtt, ahol aranymisét celebrált pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján, 2013. november 10-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Kozma Imre atya, az irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke (j2) várakozik a székelyföldi Nyárádmagyarós Szent Imre tiszteletére szentelt kis temploma előtt, ahol aranymisét celebrált pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján, 2013. november 10-én.
MTI Fotó: Boda L. Gergely

A magyar közmédiának adott interjúban a mise után elmondta, úgy látta, hogy a Nyárád-mente Székelyföld leginkább segítségre szoruló vidéke. Megemlítette, a nyárádmagyarósi templomot részben a nemrég elhunyt édesanyja örökségéből építették fel. Szent Imrét, a templom védőszentjét azért tartotta példaképnek, mert “a mindannyiunkban levő vaddal vette fel a harcot, és legyőzte az önös emberi természetet”. Úgy vélte, a harcos Szent Imre lehet a magyarok példaképe, mert a Kárpát-medencében a magyarsággal szemben is nagyobb erők állnak, itt is egyenlőtlen erők küzdelme zajlik. “Ha az ember következetes, és meg nem alkuszik, sikerül neki” – fogalmazta meg Szent Imre történetének a máig érvényes tanulságát.

A székelyek nagy menetelését is megemlítve kijelentette: a székelyeknek az élni akarás erejét kell felmutatniuk. “Egymást kell erősítenünk, mert senki más nem fog bennünket erősíteni az összetartozásban” – jelentette ki Kozma Imre atya, aki saját székely gyökereiről is említést tett. A nyárádmagyarósi közösség arra kérte az atyát, hogy tartsa majd a gyémántmiséjét is a Szent Imre templomban.

 

Címlapfotó: Kozma Imre atya, az irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke (b3) aranymisét celebrál pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján a székelyföldi Nyárádmagyarós Szent Imre tiszteletére szentelt kis templomában 2013. november 10-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely

(MTI)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top