Szalagos fánk farsang után

2013. február 24., 09:25

 

 

 

 

 

Húshagyó keddre rákövetkező nappal, Hamvazószerdával, február 13-ával kezdődött a húsvéti időszak, a farsangi mulatságok befejeződtek. Böjti időszakban lelkünkkel törődünk, bűnbánatot tartunk és nem emberek szemében próbálunk jónak látszani, hanem magunk dicsőségét hátrahagyva, Isten törvényeinek akarunk megfelelni.

A vasárnapi ebéd harmadik fogása a hívő családok asztalán kissé szolidabb, pazar finomságokat majd csak a feltámadás után tálalunk. De miért ne kedveskedhetnénk bűnbánat idején szeretteinknek a farsangi időszak kedvelt, mégis szerény szalagos fánkjával?

fank

Elkészítés

1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva megkelesztjük.

2. Az olvasztott vajat, a tojássárgáját, és a rumot hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd miután megkelt, az élesztőt is. Hólyagosra kidolgozzuk, langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.

3. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva további 30 percig kelesztjük.

fank 2
4. Közepesen forró olajban, egyenletes tűzön sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. A sütés elején az edényt fedjük be, megfordítás után fedő nélkül süssük tovább a fánkokat.

fank 3
5. A kész fánkokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat!

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top