Szakrális Nőnap: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

2018. március 25., 08:59

Ősi hitvilágunkban jelen van az Istenanya, akinek neve Boldogasszony vagy Boldoganya, s gabonával, gyümölccsel ábrázolják.
Őseink Babba Máriához fohászkodtak, akinek lába alatt a hold és feje felett a tizenkét csillagból álló koszorú található. Babba Máriát a Holdban látták, a teliholdat is Babba Máriának nevezték.
babba-maria4Ez a nap, a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. Keresztények által átvett ünnep, de a gyökerei igen messzire, az őstörténetünkhöz nyúlnak.
A moldvai csángók évszázadok óta megőrizték a hitüket és magyarságukat a Babba Mária-kultuszban, és mindabban, ami fontos ahhoz, hogy a magyar igaz magyar legyen, és az az ember emelt fővel, népére büszkén tudjon élni.
Szent Gellért térítése során találkozott a jóságos, fenséges égi asszony kultuszával, akinek tisztelete könnyen válhatott Mária-kultusszá. Úgy jártak el, ahogyan Nagy Szent Gergely javasolta: az ősi hitünknek épült kultuszhelyeket nem kell lerombolni, hanem fel kell szentelni .
Mivel Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust, a szokások szerint az a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján óránként imádkozik, élete párjának közreműködésével biztosan áldott állapotú lesz.
Ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. Az Ipoly vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert ha letörne az ága, féltek, hogy abból szerencsétlenség származik.
babba_maria-6Szeged népe szerint a szemzett fából nem jó másnak adni, mert ezzel a termést odaadnák.
Göcsejben azt tartották, hogy a frissen oltott fát nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik belőle. Aki ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik.
Vannak azonban helyek, ahol a Boldogasszonykor a gyümölcsfáról vágott gallyat eltüzelik, ezzel akadályozzák meg a fák férgesedését.
Ha olyan fa van a kertben, amelyik nem terem, azt is termővé lehet tenni, méghozzá a fa megfenyegetésével.
A moldvai csángók ezen a napon megfenyegették a terméketlen fákat, hogy kivágják. Azt mondták a terméketlen fának, hogy ki fogják vágni a haszontalanság miatt. Sőt! Fűrésszel a kézben kellett megfenyegetni ezen a napon. Állítólag ez az eljárás bő termést eredményezett.
Az ilyenkor hóborította Gyimesben, úgy hiszik, ha ezen a napon rossz idő van, akkor hideg tavasz várható.
Az Ipoly menti falvakból a következő mondás ismert: Gyümölcsoltó hidege a téli hónapnak megölője.
A békákat is megfigyelik: ha ezen a napon megszólalnak, úgy vélik, még negyven napig hideg lesz.

babba-mária2www.magyarno.com

 

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. “Ősi hitvilágunkban jelen van az Istenanya, akinek neve Boldogasszony vagy Boldoganya, s gabonával, gyümölccsel ábrázolják.”

    Igaz hogy van Boldogasszony, de különbséget kel tennünk a Boldogasszonyok között. Volt és ma is léteznek, nálunk a Tünder Nök, akik a 7 Boldogasszonyok, a 7 Testvér. Ezek a 7 Boldodasszonyok a Pleidák, akik A Messier 45 vagy M45 (egyéb közismert nevei: Plejádok, Fiastyúk vagy Hetes a legtöbb ember által szabad szemmel látható csillagok száma miatt) a Bika (BÉKE) csillagképben található.
    De mert a Mennyországban is van rangsor (ahogy FÖNT úgy LENT), nekik is van egy FŐNÖK-FŐ+NŐk, aki ma is ismerünk mint NAGYBOLDOGASSZONY. Ő a TERMÉKENYSÉG ISTENNŐ. Egyszer nagyon is tiszteltük, de ma?

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top