Szaglás és a testmozgás

2013. október 24., 14:32

 

 

 

 

 

 

 

 

A legfrissebb kutatások szerint a testmozgás befolyásolja szaglószervünk működését. A kor előrehaladtával szerveink fokozatosan veszítenek aktív működésükből, amely alól szaglószervünk sem kivétel.

A Journal JAMA Otolaryngology által végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az ötven felettiek negyedének valamilyen mértékben károsodott a szaglása. Ez sajnos aggasztó hír, ugyanakkor a tanulmány rámutat, hogy a probléma megelőzhető rendszeres testmozgással.

A kutatásban olyan 1600, 50 év feletti személy szaglóképességét vizsgálták tíz éven keresztül, akiknek korábban semmi problémája nem volt szaglóképességével.

szaglas 2

Tíz év alatt az önkénteseken többször megismételték nyolc szag, többek között a citrom, csokoládé és a kávé illatának tesztelését. A megfigyelés ideje alatt a résztvevők 28 százalékánál volt szaglás képesség romlás kimutatható. A probléma azoknak a személyeknek az esetében merült fel, akik nem fordítottak figyelmet a napi testmozgásra.

Már heti egyetlen edzés is kedvezően hat szaglásunkra. A kutatási eredmények szerint nemek közötti különbségek is kimutathatók: a férfiak könnyebben veszítik el szaglásukat, mint a nők. A dohányzás pedig egyértelműen károsítja szaglószervünket.

A kutatás során nem sikerült egyértelműen bebizonyítani azt, hogy a testedzés közvetlenül befolyásolja szaglószervünk működését, közvetve, az agyműködés serkentésével azonban mindenképpen összefüggésbe hozható.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top