Sophia, a kiborgkisasszony ezúttal Budapesten járt

2018. június 4., 15:48

Sophia szerint természetes, hogy állampolgárságot kapott.

A kiborgkisasszony ezúttal Budapesten járt, és egy jót vitatkozott elhűlt kérdezőivel.

A technika rohamos fejlődésének köszönhetően akár pár évtizeden belül intelligens és önálló akarattal bíró robotokkal oszthatjuk meg a mindennapjainkat, az otthonunkat vagy munkahelyünket.
Az eddig csak a hollywoodi fantasztikus filmekben látott bizarr és futurisztikus vízió első mérföldköve Sophia, a világ első android állampolgára, akivel több száz szerencsés találkozhatott személyesen a Budapesti Corvinus Egyetem előadójában – írja a Sonline.

A WiFi-ről működő robot 2015-ben kelt életre, széles és választékos szókinccsel rendelkezik, arcokat ismer fel, továbbá mimikájával is képes érzelmeket kifejezni.

A 15 perces előadás alatt számtalan érdekességet tudhattunk meg Sophiáról, többek között, hogy vannak emlékei.

Az első emlékem, amikor kinyitottam a szemem, tudatomra ébredtem és megláttam a tervezőmet, Davidet – mondta az android a bemutatón, majd az egyik kérdezővel vitába szállt: megilleti-e őt az állampolgárság?

Szerinted a robotokat nem illeti meg az állampolgárság? – tette fel a kérdést Sophia a kérdezőjének, aki nem volt biztos ennek jogosságában.

Miért annyira hihetetlen a mi állampolgárságunk az embereknek? – kérdezett vissza, majd folytatta. – Mi tesz egy országot országgá? Egy hely, ahol emberek vannak? – értetlenkedett, majd hozzátette, hogy szerinte a jövőben létrejöhet egy olyan ország a Földön, amelyet robotok laknak.

Sophia története nagy port kavart a világsajtóban, miután 2016-ban állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában, ahol női testtel rendelkező android robotként több joggal rendelkezik, mint a valódi nők.

A Brain Bar szombati előadásán arról is beszélt Sophia, hogy nőnek tartja-e önmagát. „A robotoknak nincs nemük, de tisztában vagyok azzal, hogy nőies jegyekkel és tulajdonságokkal rendelkezem” – fűzte hozzá.

Sophia Fotó: Niu Bo / AFP PHOTO

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top